ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вицепрезидентът с призив балканската ни политика да не е само РСМ

“България трябва да има водеща роля сред страните от Западните Балкани. Да има по-амбициозна, дългосрочна и последователна политика в тези страни и в отношенията им с Европейския съюз, а не да се държи като боязлив съсед, който гледа отстрани. Балканската политика на България не трябва да се изчерпва само с Република Северна Македония.“ 

Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „Войната в Украйна и Балканите: геополитически влияния, регионални конфликти, национални интереси“, която се проведе в Университета за национално и световно стопанство.  

Форумът се организира от Центъра за балкански изследвания към Университета за национално и световно стопанство съвместно с Българското дипломатическо дружество, Института по икономика и международни отношения, Националната асоциация за международни отношения и списание „Международни отношения”. 

Вицепрезидентът постави въпросите за развитието на страните от Западните Балкани и тяхното европейско бъдеще в контекста на войната в Украйна и последствията от нея.  

Според Илияна Йотова съществува риск тези страни да се превърнат във втори фронт, който Русия да отвори в Европа.  

„Войната в Украйна е нова разделителна линия, която събужда стари страхове в балканските страни. Дали Западните Балкани няма да се превърнат отново в арена на сериозни конфликти, като се има предвид съществуващото етническо напрежение? Дали тази част няма да бъде забравена и вниманието на Европейския съюз изцяло да се насочи към възстановяването на Украйна“, постави Йотова теми за размисъл и изтъкна непостоянната европейска политика в тази част от Стария континент.  

Вицепрезидентът допълни, че политиката на Европейския съюз към Западните Балкани е на приливи и отливи, като разнопосочните сигнали пораждат допълнително недоверие на тези страни. Йотова припомни, че след Солунския процес през 2003 г. темата за европейската им интеграция беше забравена, докато през 2018 г. не бе поставена отново на масата от Българското председателство на Европейския съюз.  

“Декларацията от София е много важен документ. Силен документ беше приет и в края на 2022 г. на срещата на върха на ЕС в Тирана“, посочи вицепрезидентът.  

По думите й България може да бъде ценен помощник за тези страни със своя опит в процеса на присъединяване към Европейския съюз. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст