ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Велкова проведе срещи с Паскал Донахю и Валдис Домбровскис

Министърът на финансите Росица Велкова проведе срещи с председателя на Еврогрупата Паскал Данахю и с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис в рамките на неформалното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се провежда в Стокхолм на 28 и 29 април.

Министър Велкова и председателят на Еврогрупата Донахю обсъдиха перспективата на страната за влизане в Ерозоната. Българският финансов министър е потвърдил, че членството на България в Еврозоната продължава да бъде цел и техническата подготовка за това продължава.

Паскал Донахю от своя страна е подчертал, че за страните-членки от Еврозоната освен икономическите критерии, които страната трябва да покрие, от ключово значение за членството е и политическата стабилност и подкрепа за продължаване на европейската икономическа интеграция. Той е изразил увереност, че дългосрочната перспектива пред страната ни ще се гарантира с формирането на стабилно правителство и провеждането на благоразумна фискална политика.

Министър Велкова обсъди с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис готовността на страната да представи изменения в националния план за възстановяване и устойчивост, включително и главата по REPowerEU.

Домбровскис е изразил загриженост относно постигането на целите, които България си е поставила по отношение на декарбонизацията, както по отношение на значителното забавяне във времето на второто и третото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той е акцентирал върху комплексните реформи, които представляват значителна част от резултатите, които България трябва да отчете във връзка с тези плащания. В заключение Валдис Домбровскис е призовал за продължаване на усилията както на техническо, така и на политическо ниво, предвид ситуацията след изборите в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст