ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев: България формира енергийната стратегия на региона

Румен Радев

България формира енергийната стратегия на региона, посочи пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в икономическия форум в гръцкия град Делфи. Държавният глава каза, че от територия, през която преминава руски газ, България се е превърнала в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа. 

“България се превърна в ценен, уважаван и търсен партньор в сферата на енергетиката, партньор, който инициира важни проекти, взаимноизгодни за всички нас с огромно значение за сигурността на доставките и диверсификацията на енергийни суровини в Европа. В момента България оползотворява по най-добрия начин своето географско положение и членството си в Европейския съюз, като се грижи за своите интереси, но и допринася за постигането на интересите на нашите партньори и съюзници”, посочи държавният глава.

По думите на Радев служебният кабинет е решил за кратък период стратегическите предизвикателства за страната в областта на енергетиката. България получава газ от Азербайджан през газовата връзка с Гърция, има свободен достъп до шест терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносните системи на Гърция и Турция. 

По темата за отношенията с Република Северна Македония президентът за пореден път припомни, че има много ясно решение на Европейския съюз, отразено в преговорната рамка на Скопие, което югозападната ни съседка е приела.

“Ако Република Северна Македония иска да започне най-сетне преговори за членство, тя трябва да впише българите в своята Конституция, така както е изискването на преговорната рамка, приета от Европейския съюз. Ако Република Северна Македония иска да завърши успешно тези преговори, тя трябва да изпълни всички изисквания от съвместния протокол, който е част от преговорната рамка и договорът за добросъседство, който също е част от тази преговорна рамка. Всичко е много просто”, подчерта сържавният глава.

Президентът Румен Радев също така защити бюджета, приет от служебното правителство и коментира:

“Този бюджет отразява в пълна степен всичко това, което народните представители приеха с решенията си в няколко последователни парламента. Всичко това е отражение на тяхната политика до момента”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст