ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Намаляването на потреблението на газ в Германия изостава от графика

природен газ

Продължаващият спад в цените на газа и сравнително студената пролет пречат на Германия, някога най-големият потребител на руски суровини, да поддържа желания темп на намаляване на използването на газ. Така според германския регулатор миналата седмица потреблението е само с 3,5 процента под средното ниво през 2018-2021 г., докато целта е намаление от 20 процента. Постепенното възстановяване на потреблението и очакванията за още по-ниски цени на газа през лятото също доведе до спиране на нагнетяването на природен газ в хранилищата.

Германия не успява да поддържа планирания темп на намаляване на потреблението на газ вече четири поредни седмици. От миналото лято властите в страната се стремят да намалят потреблението на газ с 20 на сто от средното за 2018-2021 г., за да компенсират загубата на руски доставки. Въпреки това през седмицата, приключваща на 23 април, потреблението е само с 3,5 на сто по-ниско и дори се е увеличило спрямо същата седмица на 2022 година. През предходната, 15-та седмица на годината, потреблението е по-малко от нивото от 2018-2021 г. с 13,7 на сто, през 14-та седмица – с 10,3 на сто, през 13-та седмица – със 17,2 процента.

Ръководителят на германския мрежов регулатор Bundesnetzagentur Клаус Мюлер коментира, че увеличението на търсенето се дължи на сравнително студеното време, но изразява увереност, че “инвестициите и икономиите на газ ще ни помогнат да се подготвим за следващата зима”.

В допълнение към студеното време, което все още не позволява на домакинствата напълно да спрат отоплението, търсенето на газ се стимулира от по-ниските цени на синьото гориво.

Майският фючърс върху индекса TTF сега се търгува на около 39 евро за 1 MWh (около 463 долара за 1000 кубически метра), докато преди година газът струваше почти два пъти повече, а през август 2022 г. в пика на цените – на 7,5 пъти. При настоящите цени, с нарастващите такси за емисии на CO2, производството на газ вече може да се конкурира с въглищата в някои страни и почти всички химически, инженерни и циментови заводи, които бяха затворени миналата година, отново стават печеливши. Не всички обаче са възстановили производството, тъй като не е ясно докога ще продължат тези цени на синьото гориво и дали не трябва да се очаква нов скок до есента.

Търговците на природен газ обаче изглежда не очакват такъв скок, тъй като темпът на нагнетяване на газ в хранилищата, въпреки относително ниските цени, остава много бавен. Всъщност нивото на запълване на подземните газови хранилища в Германия през последния месец се е увеличило само с 1,5 процентни пункта, до 65,9 процента. В същото време властите са поставили задача пред германските компании да постигнат ниво на запълване от 75 на сто до 1 септември и 95 на сто до 1 ноември. Въпреки че тази задача изглежда технически напълно осъществима дори без руски газ, европейските компании не бързат да изпомпват газ, очевидно очаквайки по-нататъшен спад на цените на газа.

Анализаторите от Argus, в своя мартенски преглед, предполагат, че ранното запълване на европейските UGS съоръжения през лятото може да предизвика рязък спад в цените на LNG, който няма да има къде да отиде, освен ако търсенето в Китай не се повиши рязко. Очакванията за забавяне на западните икономики или възможна рецесия също създават рискове за намаляване на цените на синьото гориво. В същото време, въпреки че цените на газа могат да паднат рязко през лятото, в случай на студена зима и липса на руски доставки, цените на синьото гориво в Европа може да се покачат отново.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст