ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борислав Сарафов: Бомбата е трябвало да убива

Борислав Сарафов

Взривът, който е избухнал на пътя на кортежа на главния прокурор на пътя от Самоков за София, е бил изключително силен. Станал е на много голям завой, на който очевидно скоростта се намалява, обясни заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на импровизиран брифинг пред мотел “Ярема”.

„Иван Гешев е пътувал със семейството си към София, бомбата е заложена на завой, където е трябвало да намали скоростта и когато е навлязъл в завоя е избухнала. Изключително мощен заряд, около 3 кг тротилов еквивалент, очевидци са забелязали, че от взрива на 5-6 метрова височина е вдигнат пламък, на място на взрива има кратер с 40 см дълбочина и около 3-4 м диаметър. Взривът е бил с мощност така че да помете колата и пътуващите в нея. Освен взрив е имало и осколки, сачми с големината на човешки нокът. Само чиста случайност е спасила живота на пътуващите. Това е посегателство не срещу Иван Гешев, а срещу главния прокурор и срещу държавността. Образувано е наказателно производство по гл. 1, чл. 108 от НК за терористичен акт.  Извършителите са професионалисти, оставили са маркери, за да знаят къде ще мине Гешев. Има следи, иззета е пръст от мястото на взрива, за да се направи анализ за естеството на взривното вещество. Пуснати са следови кучета. Огледът продължава, всички следи ще бъдат подложени на експертиза, ще бъдат проверени местоположението, движението на Гешев подробно“, разказа още Борислав Сарафов.

Освен крминалистите и следователите, на място работят и „бомбаджиите“ от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Шефът на баретите също е на местопрестъплението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст