ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия отваря отново мини, за да намали вноса на минерали

бундестаг берлин германия

Германия е на път да рестартира мина, затворена преди почти 30 години, за да намали зависимостта от вносни минерали. Това съобщава Financial Times.

Мината Kafersteige близо до Пфорцхайм в Южна Германия е находище на минерала флуорит – критичен компонент в производството на електрически превозни средства. Мината е затворена през 1996 г. и сега е в окаяно състояние.

Според вестника, Германия внася големи количества от минерала от Мексико. Въпреки това, като част от европейския преход към зелена икономика, страната се стреми да сведе до минимум нуждата си от вносни минерали.

Откриването на мината, която съдържа около 2 милиона тона суров флуорит, може да покрие 40 процента от нуждите на Германия и около 13 процента в страните от Европейския съюз до 2029 година.Deutsche Flussspat прогнозира, че търсенето на флуор шпат в ЕС може да нарасне от 755 000 тона годишно през 2020 г. до около 1.1 милиона тона до края на десетилетието поради кампанията за преминаване към по-екологична икономика и по-ниски въглеродни емисии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст