ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лиз Тръс ще плати 15 хил. щ.д. за липси по време на мандата ѝ

Лиз Тръс (Ройтерс)

Бившият британски министър-председател Лиз Тръс ще трябва да плати 15 000 долара за вещи, изчезнали от резиденцията й в Чийвнинг. Това съобщава вестник Times, позовавайки се на източник, пожелал анонимност.

В доклада се посочва, че секретариатът на британския кабинет е изпратил на Тръс разходите за престоя ѝ в резиденцията за 2022 г., които включват също халати и чехли, за които се твърди, че са липсвали от имението след края на мандата ѝ като външен министър.

От резиденцията също така уточняват, че кърпи, халати и дори чехли са изчезнали през този период и са помолили Лиз Тръс да плати разходите.

Говорител на бившия британски министър-председател е казал, че Тръс възнамерява да оспори окончателната сметка, тъй като към нея може да са добавени не само официални, но и неофициални разходи.

По-рано стана известно, че Лиз Тръс е изправена пред критики за пилеене на публични средства за вечери в елитни ресторанти и престой в скъпи хотели. Освен това, когато политикът ръководеше Министерството на външните работи на кралството, имаше рязък скок в разходите в министерството.

Както беше отбелязано, по време на управлението Тръс дипломатите активно използваха държавни кредитни карти за ресторанти, барове, хотели и различни развлекателни събития. Според Лейбъристката партия през 11-те месеца на мандата й като ръководител на британското външно министерство, ведомството е похарчило повече от 30 милиона лири стерлинги (над 36 милиона долара) за кредитни карти на служители – при нейния предшественик Доминик Рааб, директор на отдела разходите за подобен период възлизат на 50 процента по-малко.

Според коментар на Guardian цяла култура на по-широко харчене се е разпространила сред британските дипломати под ръководството на Тръс. Изданието подчертава, че служителите на Министерството на външните работи на кралството обикновено харчат много пари, когато общуват с високопоставени представители на други държави, но по време на управлението на Тръс “те често правеха това без чуждестранни гости”.

По-рано Тръс каза, че няма да стане отново министър-председател на Великобритания, но иска да се върне в политиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст