Мистичната красота на блондинките

В последния брой на списание Banker Special Радослав Райков разказва за влиятелни блондинки от света на международния бизнес.

Деленето на „черно“ и „русо“ не е откритие на новото време. То е старо като света. В приказките принцесите и добрите феи винаги имат „златни коси“, вещиците и мащехите – винаги са с тъмни коси. Златната Мария е русокоса и добра, нейната сестра Катранената Мария е чернокоса и зла. „Хайдй“, героинята на Йохана Шпири е руса, хрисима и достопочтена – също като Гретхен в Гьотевия „Фауст“.

„За да обясним този феномен, трябва да се потопим дълбоко в човешката душа, да се докоснем до нейните архаични страхове, твърди мюнхенският психолог д-р Стефан Лерлем.

„Светлина, слънце – това е източникът на живота. А тъмнината, нощта – това е несигурността, страхът, тогава всичко става невидимо и всичко може да се случи. Неслучайно злите сили излизат точно посред нощ. В мрака се таи смъртта, неведомото и дори онова, което е след нея.“

Смятат ги за красиви и непристъпни, за невинни и студени, за еротични и наивни. Те са се превърнали в нещо като символ. Твърди се, че когато мъжете се отдават на мечти, в повечето случаи те бленуват за руси дами.

И привържениците, и критиците на блондинките вярват, че никой друг цвят на косата не символизира така ярко характера на жената, макар да разбират различни неща в зависимост от гледната си точка.

Учените разглеждат нещата малко по-трезво. Според тях няма категорични доказателства, че русокосите жени са с по-различен характер от останалите. Любопитно е, че подобно на много други „природни красоти“, истинската  блондинка е застрашена от изчезване. Според неотдавнашно проучване на Световната здравна организация делът на естествено русите момичета през последните 50 години е намалял от 40 на 20%, при това в класическите родни места на блондинките – скандинавските държави. С това обаче едва ли ще изчезне митът за тях, дори напротив.

Това са факти! Но кой ли се интересува от тях? Блондинката живее и процъфтява благодарение на своя мит. А той ще бъде съхранен на всяка цена, в краен случай – с боя за коса.

Гуин Шотуел

Пленителната блондинка Гуин Шотуел е президент на и главен изпълнителен директор на авиокосмическата корпорация на Илон Мъск Space X.

Тя завършва престижния Северозападен университет в Илинойс (една от  най-старите и авторитетни академични институции в света) с бакалавърска степен по машинно инженерство (като Мъск, който също е инженер).

Постъпва в Aerospace Corporation, където първоначално извършва техническа работа по договорите за военните космически изследвания и разработки на компанията, за да се издигне до ръководител на космическите й системи. Напуска Aerospace през 1998 г., за да се премести в Microcosm, където влиза в състава на изпълнителния й комитет и отговаря за бизнес развитието на компанията. При обиколка на Microcosm  от Илон Мъск тя му казва какви хора са нужни, за да развива правилно космическото си направление. Две седмици по-късно е поканена да работи при него. През 2020 г. списание Time я включва в своята класация за 100-те най-влиятелни хора в света.

Маргарет Къшинг „Мег“ Уитман

Аристократичната Маргарет Къшинг „Мег“ Уитман е главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard. Тя започва като ръководител на марката Procter & Gamble в Синсинати, Охайо, през 1979 година. В годините след това блондинката е в бордовете на някои от най-известните многонационални корпорации като eBay Foundation, Procter & Gamble, DreamsWorks, Goldman Sachs и други.

През януари 2011 г. Уитман става член на съвета на директорите на Hewlett-Packard, а осем месеца по-късно е назначена за изпълнителен директор.

Вирджиния Мари Ромети

Бляскавата Вирджиния Мари Ромети, най-известна като Джини Ромети, е главен изпълнителен директор на IBM, превръщайки се в първата жена начело на компанията. Но нейната кариера в IBM е дълга и започва още през 1981 г., когато постъпва на работа във фирмата като системен инженер.

Сюзън Войчицки

Историята на Сюзън Войчицки е малко по-различна от о тази на останалите. Тя участва в създаването на „Гугъл“ по стечение на обстоятелствата през 1998 г., когато основателите й Лари Пейдж и Сергей Брин отварят офис в гаража на нейните родители Естер и Стенли Войчицки.

Баща й Стенли е ръководител на катедрата по физика в Станфордския университет, откъдето са и двамата младежи – докторанти. Тя става първият маркетинг директор на „Гугъл“, а сестра й Ан Войчицки се омъжва за Брин. По-късно американката от полско-еврейски произход ръководи рекламния бизнес на технологичния гигант и видео услугата й. След като наблюдава успеха на най-големия сайт за споделяне на видеа в света You Tube, създаден от трима бивши служители на PayPal в Калифорния (Стив Чен, Чад Хърли и Джавед Карим), тя предлага на „Гугъл“ да го купи. Сделката се осъществява на цена от 1.65 милиарда долара, а блондинката е назначена за главен изпълнителен директор на You Tube.

Мари Бара

Благата, но твърда Мари Бара е главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на General Motors. Блондинката е първата жена на този пост сред „Големите трима“ производители на автомобили в САЩ – GM, Stellantis (познати още като Крайслер-Фиат) и Форд. Нейната кариера в GM е дълга и започва през 1980 г. като студентка, когато е на осемнадесет. С времето тя преминава през най-различни позиции в корпорацията, за да се издигне до вицепрезидент по производството, после до вицепрезидент на продуктовото развитие и накрая главен изпълнителен директор. Списание „Форбс“ я нареди на 6-то място в ежегодната си класация за най-влиятелните жени в бизнеса.

Клеър Чеймбърс

Claire Chambers

Елегантната Клеър Чеймбърс е основател и главен изпълнителен директор на марката за луксозно бельо Journelle. Стартира я през 2007 г., а днес клиентелата й включва звезди като Мишел Уилямс и Стефани Сиймор. Преди това изящната блондинка е работила като консултант по управление и винаги се е стремяла да слее индустрията за мода с тази за бельо. Печелившият резултат е Journelle.

Мариса Ан Майер

Прякорът на Мариса Ан Майер – главен изпълнителен директор на Yahoo, е „Русият тайфун“. Завършила е Станфордският университет, днес блондинката е най-младият изпълнителен директор, включен в класацията на Fortune 500 CEO. Преди това е работила като изпълнителен директор и говорител на „Гугъл“.

Лиза Рандъл

Прелъстителната Лиза Рандъл е професор по теоретична физика в Харвард – първата жена, назначена като теоретичен физик в университета, следвайки стъпките на Мелиса Франклин, която  е първата жена, назначена във физическия факултет на Харвард. След дипломната си работа блондинката заема професорски позиции в Масачузетския технологически институт и в Принстън, където също става първата дама, назначена в катедрата по физика.

Призната е за най-талантливия наследник на Стивън Хокинг и е най-цитираният теоретичен физик през последните пет години. През 2007 г. е обявена за един от 100-те най-влиятелни хора на списание Time в раздела за „Учени и мислители“. Занимава се с физика на елементарните частици и космология, като изследванията й включват фундаменталните сили на природата и измеренията на пространството.

Анджела Арендс

Перфектната Анджела Арендс е вицепрезидент по продажбите на Apple. След кариерата си в „Бърбъри“, където спасява модната къща от пълен провал и за две години я връща сред най-престижните марки във Великобритания, през 2013 г. тя напуска, за да заеме поста в Apple. През 2018 г. е обявена за най-богатия човек в британския бизнес, което я прави първата жена на тази позиция с годишна заплата от 17 млн. долара.

Хилъри Роуланд

Самоуката програмистка Хилъри Роуланд е главен изпълнителен директор на eClick Interactive Inc и NewFaces.com, първият безплатен инструмент за създаване на онлайн портфолио. Тя стартира двете компании през 1995 г., когато е едва на 15 години. Днес блондинката оглавява и Project Migration, където продава свои дизайнерски бижута, борейки се с бедността в Африка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст