Кои са десетимата най-забогатели руски милиардери за година?

Руският фондов пазар се възстановява след срива, предизвикан от „спецоперацията” в Украйна, както я наричат журналистите от руското издание на Forbes. Те се придържат към тази формулировка съгласно изискванията на „Роскомнадзор“, по силата на които руските медии не могат да публикуват материали, в които провежданата операция е наричана „нападение”, „нахлуване”, или „обявяване на война”, ако това не е цитат. В случай, че бъде извършено нарушение, медиите могат да бъдат глобени в размер на 5 милиона рубли, а изданието им може бъде спряно или блокиларо.

Състоянието на руските участници в новия рейтинг на Forbes нарасна от 353 млрд. долара на 505 млрд. долара. Десетимата най-успешни милиардери начело с Андрей Мелниченко увеличиха състоянието си до 77.4 млрд. долара.

Последната година руската икономика и фондовият пазар живеят така, сякаш се возят на американски скоростни влакчета. Още от началото на 2022 година индексът на Московската борса се понижаваше на фона на геополитическите новини и навлезе в пикиращ курс след като на 24 февруари президентът Владимир Путин обяви началото на „спецоперацията” в Украйна. Тогава индексът се понижи с 45% – това беше максималното понижение на дневна база в цялата му история. Колебливото му възстановяване прекъсна на 21 септември, когато руският президент подписа указ за частична мобилизация. Сега пазарът преживява нова вълна на растеж. Но, както неотдавна анализатори от „Ведомости” изчислиха, котировките на най-големите компании така и не можаха да се възстановят. А индексът на Московската борса сега е с 24% по-нисък, отколкото в навечерието на „спецоперацията”  в Украйна.

Към 10 март 2023 година – датата, на която се фиксираха котировките и валутните курсове за изчислението на новия рейтинг на Forbes, – индексът на Московската борса бе 2726 пункта, а курсът на долара се равняваше на 76.1 рубли. А в онзи петък – на 25 февруари 2022 година, индексът, при който Московската борса затвори, бе 2470 пункта. След това борсовите търгове спряха за близо месец. Котировките на акциите на руските компании, фиксирани на 25 февруари, се използваха за пресмятането на миналогодишния рейтинг на Forbes, за чиято крайна дата беше избран 11 март. Тогава курсът на рублата на междубанковия пазар се равняваше на 133 рубли за долар.

Така че като цяло за руските милиардери годината се оказа сполучлива. Дори ако капитализацията или оценката на стойността на техните компании не се беше върнала към размера от февруари 2022 година, укрепването на курса на рублата помогна затова състоянието им да нарасне в доларов еквивалент. В предишния рейтинг на Forbes имаше 88 милиардери от Русия, в новия – те са вече 110 души. Общото им състояние като съвкупност нарасна от 353 млрд. долара до 505 млрд. долара. От хората, попаднали и в двата рейтинга, 58 души увеличиха състоянието си с общо с 140.3 млрд. долара.

Най-много му провървя на Андрей Мелниченко, който за първи път през 2023 година оглави руския списък на Forbes. Състоянието му се увеличи почти два пъти.

От друга страна в периода 2022 г.– 2023 г. много милиардери, заплашени от санкциите, предадоха активите си на роднини, приятели, партньори, мениджъри, бивши колеги, тръстове и благотворителни фондове.       

Андрей Мелниченко и семейство

Андрей Мелниченко
Андрей Мелниченко

Състояние през 2023 г.: 25.2 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 14.1 млрд. долара

Състоянието на семейството на Андрей Мелниченко само за година е нараснало повече от два пъти. Най-напред заради увеличеното нарастване на стойността на производителя на торове „Еврохим“. Акциите на „Еврохим“, а също така и на въгледобивната компания СУЭК от 2006 година са собственост на дискреционен тръст, регистриран по законодателството на Бермудските острови и управляван от  доверителен управител, намиращ се на Кипър. През март 2022 година Мелниченко престана да бъде бенефициар на тръста и тази роля автоматично се прехвърли към съпругата му Александра. Но през юни европейските санкции бяха наложени и на жената на бизнесмена, притежаваща сръбско и хърватско гражданство.

Вагит Алекперов

Вагит Алекперов
Вагит Алекперов

Състояние през 2023 г.: 20.5 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 10 млрд. долара

Най-големият нефтен магнат на Русия Вагит Алекперов напусна президентския пост на „Лукойл“ през април 2022 година, няколко дни след като Великобритания  въведе санкции срещу него.

В сравнение с 25 февруари 2022 г. цената на акциите на компанията все още е със 7% по-евтина. Но доларовата капитализация на компанията нарасна благодарение на укрепването на курса на рублата.

Алексей Мордашов и семейство

Алексай Мордашов
Алексай Мордашов

Състояние през 2023 г.: 20.9 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 7.7 млрд. долара

Основният собственик на „Северстал“ стана най-обеднелият руски милиардер за 2022 година.  През март миналата година Евросъюзът забрани износа от Русия на изделия от стомана и желязо, и „Северстал“ фактически се лиши от европейския си пазар. От началото на 2023 година акциите на стоманодобивната компания поскъпнаха с 14% до 1052.2 рубли за една ценна книга, но засега не са отвоювали позициите, изгубени след 24 февруари 2022 година. 

Леонид Михелсон

Леонид Михелсон

Състояние през 2023 г.: 21.6 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 7.6 млрд. долара

Газовият гигант „Новатек”, създаден от Леонид Михелсон, сега се търгува на цена 1303 рубли за акция – с 15% по-скъпо, отколкото на 25 февруари 2022 година. В бъдеще капитализацията на компанията може само да нараства – в началото на април правителството одобри да бъдат продадени на „Новатек” за 94.8 млрд рубли онези 27.5% от проекта „Сахалин – 2”, които по-рано принадлежаха на компанията „Шел”.

Генадий Тимченко

Генадий Тимченко
Генадий Тимченко

Състояние през 2023 г.: 18.5 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 7.2 млрд. долара

Старият приятел на президента Владимир Путин е под ударите на санкциите на САЩ още от пролетта на 2014 година. Той е партньор на Леонид Михелсон в „Новатек” и „Сибур“, и оценката на състоянието му нарасна заедно с доларовата капитализация на газовата компания.

Вячеслав Кантор

Вячеслав Кантор
Вячеслав Кантор

Състояние през 2023 г.: 11.3 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 6.7 млрд. долара

За производителите на торове изминалата година се оказа изключително успешна дори въпреки санкциите и спада на икономиката. Към 19 април акциите на „Акрон” се търгуваха на цена 19 512 рубли за акция – с 38% по-скъпо, отколкото на 25 февруари 2022 година. През юни миналата година Кантор намали дела си в „Акрон” под контролния, предавайки повече от 45% от акциите на компанията на доверително управление на нейните топ-мениджъри.

Татяна Бакалчук

Татяна Бакалчук
Татяна Бакалчук

Състояние през 2023 г.: 8.8 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 6.7 млрд. долара

Основателката на онлайн ритейлъра Willdberies запази статуса си на най-богатата жена в Русия си и от 39-то място в миналогодишния рейтинг на Forbes премина на 17-то. Оценката на състоянието ѝ нарасна заедно с растежа на котировките на главния конкурент Ozon, с който Forbes сравнява Willdberies. От 25 февруари акциите на Ozon се увеличиха почти 1.7 пъти до 1694 рубли за акция.

Владимир Потанин

Владимир Потанин
Владимир Потанин

Състояние през 2023 г.: 23.7 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 6.4 млрд. долара

Най-големият производител на цветни метали в Русия „Норилски никел” сега струва с 16% по-евтино, отколкото на 25 февруари 2022 година – почти 16 000 рубли за акция срещу 19 052 през миналата година. Но през 2022 г. Владимир Потанин можà да увеличи състоянието си благодарение на сполучливи сделки. Той стана собственик на банкови активи на стойност 4.4 млрд. долара, след като изкупи „Росбанк“ от френската група Société Générale, а 35.1% от акциите на майчината компания Тинкоф банк TCS Group – от Олег Тинков. При това за този актив, според оценките на Forbes, Потанин е платил 260 млн. долара, въпреки че към момента стойността на този пакет на Московската борса е надвишавала 2.6 млрд. долара.

Сулейман Керимов и семейство

Сулейман Керимов
Сулейман Керимов

Състояние през 2023 г.: 10.5 млрд. долара

Промяна за годината: плюс $6.1 млрд. долара

До началото на „спецоперацията” семейството на Керимов притежаваше 76.3% от акциите на златодобиващата компания „Полюс” – по-конкретно те бяха собственост на сина – Саид Керимов. През април 2022 година Саид попадна под ударите на санкциите на ЕС и Великобритания, а през ноември 2022 година – на Съединените щати. Той продаде дела си в „Полюс”на бившия колега на баща си в Съвета на федерацията Ахмет Паланкоев и на Фонда за подкрепа на ислямските организации. Акциите на „Полюс” към 19 април 2023 г. струваха 10 261 за акция – само с 4% по-малко, отколкото на 25 февруари 2022 година.

Андрей Гуриев и семейство

Андрей Гуриев
Андрей Гуриев

Състояние през 2023 г.: 9.7 млрд. долара

Промяна за годината: плюс 4.9 млрд. долара

Андрей Гуриев е още един „хитрец”, укрепил позициите си в рейтинга на Forbes благодарение на изгодната пазарна конюнктура за производителите на торове. От 25 февруари 2022 година акциите на „Фосагро” поскъпнаха почти 1.4 пъти – до 7249 рубли към 19 април. От 24-то място в миналогодишния рейтинг на Forbes семейството на Гуриев се премести на петнадесето.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст