ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очаква се ПП-ДБ да представи състав на проектокабинет

Парламент Десислава Атанасова Николай Денков Кирил Петков

Очаква се втората политическа сила в парламента “Продължаваме промяната- Демократична България” да представи свои министри в бъдещ кабинет. Все още обаче първите две формации в парламента се разминават по въпроса с чий мандат да бъде сформирано редовно правителство.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят разговори за различните варианти за съставяне на редовен кабинет. Преди дни по време на лидерската среща между първите две сили, от ГЕРБ- СДС поискаха да видят състава на кабинет от страна на ПП- ДБ, за да решат дали биха дали подкрепата си за него. Определиха им и срок до неделя (30 април), за да представят проектокабинета си. Това обаче не се случи.

От ПП дадоха днешния ден като краен срок, в който ще обявят проектосъстав на кабинет и имената на министрите в него. 

От дни усилено се говори кой ще влезе в бъдещ кабинет на втората политическа сила. Под въпрос е дали в него ще присъства Кирил Петков. По непотвърдена информация Асен Василев и Атанас Атанасов ще бъдат кандидати за министри – съответно на финансите и на вътрешните работи. Вчера излезе и информация с нови имена – Даниел Лорер, като министър на външните работи или на иновациите, Васил Пандов – на здравеопазването, Радослав Рибарски – на енергетиката, Владислав Панев – на екологията и други. 

До момента едно е ясно – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат разбирателство по приоритетите на потенциалния кабинет. Те включват приемането на бюджет за 2023 г. с дефицит до 3% и влизане в еврозоната.

Останалите формации – с изключение на “Възраждане”, очакват да бъдат поканени на разговори, за да вземат решение дали ще дадат подкрепа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст