ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП-ДБ ще представи в 11:00 ч. състава и управленската програма на проектокабинета “Денков”

пп-ДБ

Днес от 11:00 часа ще се проведе пресконференция на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България”, на която лидерите на обединението ще представят състава и управленската програма на проектокабинета “Денков”. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Припомняме, че миналата седмица от ГЕРБ-СДС поискаха до неделя (30 април) да получат програма за управление и варианти за кабинет, както ги виждат от ПП-ДБ. Това обаче не се случи.

В петък съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че до вторник (2 май) няма да бъдат коментирани имена.

Днес обединението публикува на интернет страницата си готовата управленска програма, в случай на неуспех на първия мандат.

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти. Това са основните приоритети в управленската програма на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Ако получи подкрепа, правителството на ПП-ДБ ще направи всичко необходимо за присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск, се посочва в текста.

За да влезем в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и мащабна разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация, предвиждат от обединението.

Пряко свързана с влизането в еврозоната е борбата с инфлацията. Коалиция ПП-ДБ потвърждава ангажимента, поет в предизборната ѝ програма: да въведе реален контрол върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите – за борба срещу картела при горивата и необосновано високия скок в цените на основните хранителни стоки. Ще продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България. Ще се осигури достъпност, прозрачност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане национален приоритет, ще се подкрепя производството на български храни чрез повече целеви субсидии за малки и средни производители. В същото време ще се засили контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби. Ще се работи също за скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение и елиминиране на нуждата от посредници.

ПП-ДБ си поставя за цел България да получи второто плащане по националния План за възстановяване и устойчивост. Както евентуален редовен кабинет на ПП-ДБ, така и парламентарната група на коалицията, ще положат всички усилия за приемане на забавените закони и останалите мерки, свързани с НПВУ.

Подборът и финансирането на регионални проекти ще се извършва по нов начин. Ще се създаде инструмент на стойност над 2 мрлд. лева за общински проекти и ще се приеме предвидима и обективна методика за тяхната оценка. Преди да бъдат отпуснати с постановление на МС, проектите ще трябва да бъдат защитени пред ресорната комисия в парламента. Така ще се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на финансовия ресурс за общините.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст