ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Тодор Галунов: Кабинет на малцинството е парламентарен абсурд

“Имаме прекалено голяма нестабилност в институциите и опитът за атентат срещу главния прокурор ще бъде интерпретиран от всяка гледна точка, включително и от политическа. Ще има много версии и е възможно да не се открият истинските причини”. 

Това коментира пред БНР проф. Тодор Галунов от ВТУ. 

И допълни, че проектокабинетът “Денков” е по-скоро партиен, отколкото експертен, а притеснителна според него е упоритостта непременно да се изгради кабинет на малцинството.

“Това е известен парламентарен абсурд. Такава конструкция няма да издържи проверката на времето”, категоричен е политологът.

Проф. Галунов посочи още, че принципна конструкция няма, единствената такава е партиите да приемат, че интересите на държавата са по-важни от техните дребни партийни сметки и че всеки кабинет не трябва да се приема като ритуално политическо самоубийство. 

“Трябва да си зададем въпроса – ако продължим с изборите, дали няма да откажем българския избирател от гласуване… Партиите не можаха да се разберат месеци и години, едва ли ще се разберат в последния момент. Единственият вариант е реален експертен кабинет с второстепенни или третостепенни политически лица, зад които парламентарно представените партии да се скрият малко”, обясни той.

Според него никога досега местните избори не са стряскали така партиите, както сега. 

“Всички партии се крият и сякаш със задоволство виждат как президентът разтяга конституцията до възможния предел. Някои от тях сигурно и нямат нищо против този модел да продължи да се разтяга и президентът да поема отговорността. Нашите избиратели са изморени, но като че ли партиите са по-изморени, защото осъзнават, че не носят със себе си алтернатива”, коментира проф. Галунов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст