ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Солар МД” ще произвежда батерии за съхранение на енергия в Русе

Българската фирма “Солар МД” ” (Solar MD) откри нова фабрика за сглобяване на батерии за съхранение на енергия в Русе.

Компанията е сред  членовете-съоснователи на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ). „Солар МД“ е специализира в разработването на авангардни системи за съхранение на енергия, с които да подпомогне революцията във ВЕИ сектора и да допринесе за по-устойчиво енергийно бъдеще.

Solar MD е най-големият производител на системи за съхранение на енергия в Африка, с над 7000 успешно реализирани проекта в последното десетилетие. Следващата фаза на международната експанзия на компанията включва именно това ново производство именно в България – в Русе, родният град на Калоян Димов, управляващ партньор на Solar MD. 

“Откриването на нов завод за батерии е доказателство, че България може да привлича инвестиции не само във ВЕИ централи, а и в производството на технологии за декарбонизация. Очакваме до три години в страната да има над 6000 MW инсталирана мощност от вятърни и слънчеви централи. Наличието на достъпни и сигурни системи за съхранение на енергия ще има ключова роля за балансирането и управлението на електроенергийната ни система”, отбелязва Никола Газдов, председател на Управителния съвет на асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия. 

“Солар МД” е сред лидерите на пазара за съхранение на литиево-йонни батерии в Африка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст