ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съоснователят на Apple предупреждава за опасностите от AI в ръцете на измамници

стив возняк Епъл

Съоснователят на Apple Стив Возняк смята, че в ръцете на безскрупулни хора генеративните невронни мрежи като ChatGPT могат да доведат до увеличаване на измамната дейност и дезинформация в мрежата. Той говори за това в интервю за BBC.

„Изкуственият интелект е толкова умен, че е отворен за измамници, които искат да ви измамят, като се представят за други“, казва Возняк. Според него в обсъждания контекст AI е добър, защото може да създава текст, който „звучи много умно“.

В същото време Возняк смята, че емоциите остават слабата страна на изкуствения интелект в общуването с хората. Именно поради липсата на емоции в алгоритмите, според Возняк, невронните мрежи никога няма да заменят човек.

За да стане AI по-безопасна технология, правителството трябва да наложи отговорност за публикуване на фалшификати, генерирани от алгоритми. ИТ гигантите също трябва да носят отговорност за последствията.

В същото време Возняк се съмнява, че регулаторните органи ще направят всичко както трябва. „Мисля, че силите, които преследват пари, ще спечелят и този път, което е доста тъжно“, коментира Возняк.

Белият дом не смята Мета за „лидер в изкустевиня интелект“ и не покани Марк Зукърбърг на срещата, на която се обсъждаше по-нататъшното развитие на технологиите за изкуствен интелект. Това съобщава Business Insider. Миналата седмица администрацията на Байдън събра главните изпълнителни директори на технологични гиганти, за да обсъдят регулирането на изкуствения интелект.

Списъкът с поканените включваше лидерите на OpenAI (собственик на ChatGPT), Google, Microsoft и други компании. Шефът на Мета – Марк Зукърбърг, обаче не беше сред гостите на Белия дом. Тази информация беше потвърдена от един от официалните лица. „Срещата се проведе сред ръководителите на компании, които са лидери в областта на AI“, е казал говорител на Белия дом.

Въпреки факта, че Meta инвестира много пари в развитието на изкуствения интелект, компанията все още няма потребителски продукт, който да се появи в информационното поле. Междувременно Google и Microsoft имат вече свои собствени чатботове, които бяха силно популяризирани онлайн през последните няколко месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст