ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За недопуснатите българи в РСМ: Има разминаване на официалната позиция и данните в граничната система

Министърът на външните работи Иван Кондов даде брифинг в МВнР - 10 май 20223 г. Присъстваха също Костадин Коджабашев и Велислава Петрова.

Посланикът на РСМ не е потвърдила забранителни списъци за българи, които да не бъдат допускани в страната

Посланикът на Република Северна Македония Агнеза Поповска не е потвърдила наличието на забранителни списъци за българи, които да не бъдат допускани в страната, съобщи министърът на външните работи Иван Кондов. Именно това обаче е обяснението за недопускането на петимата българи да се поклонят паметта на войните, погребани в българското военно гробище край Ново Село, на 6 май.

Има разминаване на официалната позиция на Република Северна Македония, представена пред България и данните в граничната система на съседната ни държава, обяви министърът на външните работи Иван Кондов. Вчера в министерството е извикана посланикът на Република Северна Македония Агнеза Поповска заради недопускането на петимата българи да се поклонят паметта на войните, погребани в българското военно гробище край Ново Село, на 6 май.

Сред тях са евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, председателят на Фондация “Българска памет” Милен Врабевски и още трима българи, припомни Кондов.

“В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи на Република Северна Македония, изрично е посочено, че в граничната система на съседната ни държава те фигурират в забранителен списък. Министерството на външните работи е в процес на информиране на всички наши партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираното от Скопие намерение да работи за добросъседски отношения и за изпълнение на поетите от него ангажименти”, посочи той.

Съвсем друга теза е развила посланик Поповска при срещата в Министерството на външните работи, допълни министър Кондов.

“Прави впечатление, че обяснението на посланик Поповска и съобщението на Министерството на външните работи на Република Северна Македония се разминават с официалните документи, връчени от граничните власти. Изложената от тях теза, че  г-н Ковачев едва ли не е косвена щета на някакви други лица, които представлявали заплаха за обществения ред, е меко казано несъстоятелна”, каза външният министър.

Европейските органи ще бъдат информирани за случая с писма от президента, председателя на Народното събрание и самия министър на външните работи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст