ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Известна е програмата на “Нощ на музеите”

Министерството на културата публикува Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива “Нощ на музеите”, която ще се състои тази събота, 13 май.

Това е деветнадесетото издание  на инициативата и програмата е подготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата. Тя включва: тематични изложби, концерти, разнообразни арт прояви и специални събития, посветени на “Нощта на музеите”.

В инициативата тази година ще участват общо 76 държавни и общински музеи и художествени галерии, както и техните филиали от 25 области в страната. Те, както и тези в София, за чиито културни центрове програмата също е готова, ще посрещат посетители със свободен вход.

Европейската “Нощ на музеите” се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

По своя формат “Европейската нощ на музеите” е програма, широко отворена към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст