ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калининград вече в Полша ще се нарича Крулевец

Калининград

Калининград

Преименуването вече е “не русофобия, а процес, граничещ с безумие”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Руският град Калининград в Полша вече ще се нарича с полското име Крулевец. Такова решение е взела комисията по стандартизация на географските наименования извън границите на Полша към главната служба за геодезия на страната, съобщи полският в. “Жечпосполита”. По данни на всекидневника не се препоръчва на полски език да се използва името Калининград.

Комисията обясни решението си с правото да използва традиционни термини, които съставляват културното наследство, и отбеляза, че позицията на Русия срещу Украйна “ни кара да гледаме по различен начин на въпроса за наложените имена”.

Властите на Калининградска област в Русия смятат за инсинуация решението на Полша, като заявиха, че е необходимо полските власти да се придържат към официалните топонимични наименования, предаде ТАСС, като се позова на областните власти.

Преименуването от властите на Полша на руския град Калининград в Крулевец вече е “не русофобия, а процес, граничещ с безумие”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Пред журналисти Песков коментира днес полското решение, както и вчерашния инцидент във Варшава, който попречи на посланика на Русия в Полша да отдаде почит и поднесе цветя в памет на съветските военнослужещи по случай Деня на победата 9 май.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст