ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министърът на икономиката очаква едноцифрена инфлация през юни или юли

Никола Стоянов министър на икономиката

“За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази през септември – 18,7%. Очаквам още юни или юли да имаме едноцифрена инфлация – под 10%. Към края на годината целта ще е между 5 и 7%. Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата.” Това заяви пред NOVA служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

По думите му е започнала тенденцията за постепенен спад на високите цени на горивата. “Много би било добре за държавата да има редовно правителство. Служебният кабинет не може да прави дългосрочни планове и политики. Политическата нестабилност е именно липсата на планиране”, посочи Стоянов. И допълни, че в парламента ще бъде внесен проектозакон за надценките. “Това значи от 17 продуктови групи да има поне по един артикул с минимална надценка – до 10%. Ще бъдат забранени обратните фактури, за да не си увеличават изкуствено печалбата веригите. В рамките на май е реалистично този проект да влезе в парламента и би трябвало бързо да мине”, прогнозира министърът.

По темата за възможен търговски картел министърът сподели, че това ще определи Комисията за защита на конкуренцията, но ясно се вижда, че цените на едро и дребно падат. “Бяхме постигнали поне да не се качват цените повече. Във веригата на доставки от цени на едро и цени на дребно се случва нещо. КЗК трябва да прецени дали има непазарни съглашателства. Стремим се да покажем къде е проблемът и да упражним контрол. В началото съотношението между проверки и открити нарушения на Комисията за защита на потребителите беше 95%, а сега е 25% – два месеца по-късно”, каза още Стоянов. И уточни, че чрез сайта за проследяване на цените информацията е на едно място и може да се направи анализ, но и регулация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст