ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ще разгледа казуса с имунитета на Радостин Василев

Парламент Радостин Василев

Депутатът от “Продължаваме промяната” Радостин Василев е размислил и няма да даде доброволно имунитета си, който прокуратурата му поиска заради подозрения за заплахи срещу бившия депутат от ИТН Христинка Иванова.

Вместо това специална временна комисия в парламента ще изяснява казуса, пише “24 часа”.

През април прокуратурата поиска НС да свали имунитета на Василев, след което той написа в социалните мрежи: “Главният прокурор Иван Гешев поиска от Народно Събрание моя имунитет заради това, че преди година разговарях емоционално с мой колега депутат по телефона“. Тогава Василев пусна във фейсбук и плакат: “Не ме е страх да се откажа от имунитета си”. 

Казусът е от юни 2022 г. – според прокуратурата бившият спортен министър e опитал със заплахи да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

Заради липсващото заявление от Василев за доброволен отказ от имунитет, в подобни случаи се създава временна комисия. Тя следва да излезе със становище, което ще има ключова роля при произнасянето на парламента по искането за отнемане на имунитета.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ е внесъл предложение за създаването на временна комисия, която да разгледа казуса с Василев.

В комисията ще членуват 12 народни представители, които трябва да изготвят доклад със становище. В мотивите се посочва, че Радостин Василев е уведомен с писмо за постъпилото искане, но до момента не е депозира съгласие за продължаване на наказателното производство срещу него и не се е отказал от имунитета си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст