ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдбата на замразените руски активи ще обсъдят на срещата на Г-7

г-7 г7

Участниците в срещата на Г-7, която ще се проведе на 19-21 май в японския град Хирошима, ще обсъдят бъдещето на замразените руски активи в чужбина. Предлага се тези средства да бъдат насочени към възстановяването на Украйна, но този вид конфискация не може да бъде извършена поради законодателството за неприкосновеността на частната собственост. Това пише японският вестник Sankei, позовавайки се на дипломатически източници.

През март Министерството на финансите на САЩ обяви, че Вашингтон и неговите съюзници в международната работна група REPO, която издирва и конфискува имущество, свързано с Русия въз основа на санкции, са замразили повече от 58 милиарда долара руски активи през 2022 година.

„Членовете на работната група за REPO успешно блокираха активи на санкционирани руснаци в размер на над 58 милиарда долара“, се казва в документа.

От REPO посочват, че те са наблюдавали руски активи по света, които са попаднали под ограничителни мерки, и са работили за ограничаване на достъпа на руснаци, които са попаднали под санкции, до международната финансова система. Представители на групировката уточняват, че през годината са конфискували луксозни недвижими имоти, яхти, самолети, в резултат на което са успели да прехвърлят 5.4 милиона долара чуждестранна помощ на Украйна.

Според Санкеи, все още не са взети общи решения в рамките на Г-7 по този въпрос.

По-рано беше съобщено, че бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва възнамерява в кулоарите на предстоящата среща на върха на Г-7 в Хирошима да предложи своето посредничество за разрешаване на кризата в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст