ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Урсула фон дер Лайен е разрешила неплатен отпуск на Мария Габриел от днес

мария габриел

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е разрешила неплатен отпуск на еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, младежта и спорта Мария Габриел от днес заради номинацията ѝ за премиер, съобщи говорителката на Комисията Дана Спинант.

През това време ресорът й ще бъде поет от заместник-председателите на Комисията, които го наблюдават – еврокомисаря, отговарящ за Европа, подготвена за цифровата ера Маргрете Вестагер и еврокомисаря за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас. Комисията ще информира за това Европейския парламент и Съвета на ЕС, добави Спинант. 

Спинант отказа да отговори на въпроси какво следва, ако Габриел поеме поста на премиер.

По-рано днес стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер е българският еврокомисар Мария Габриел. Това съобщи от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов добави към нейната биография, че “това, което е дадено на България и на българския еврокомисар, са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Теми, по които всички ние имаме в програмите си написано доста”.

“Изпълняваме конституционните срокове. Тъй като като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на Г7 на срещата, има юридически процедури, по които тя трябва да мине, затова нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер”, посочи Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст