ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания е снабдила Украйна с крилати ракети с голям обсег

Сторм шадоу Storm Shadow крилата ракета крилати ракети

Киев обещал да ги използва само в рамките на украинската суверенна територия, а не във вътрешността на Русия

Великобритания е снабдила Украйна с крилати ракети с голям обсег “Сторм шадоу” (Storm Shadow), предаде Ройтерс, като се позова на изявление на официален западен представител.

Агенцията отбелязва, че американската телевизия Си Ен Ен първа е съобщила за решението, позовавайки се на изявления на няколко високопоставени официални западни представители.

Според изявлението Великобритания е получила уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само в рамките на украинската суверенна територия, а не във вътрешността на Русия.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс и министърът на външните работи, Общността на нациите и развитието Джеймс Клевърли бяха неотдавна в САЩ за разговори по въпроса за подкрепата на Украйна, припомня Ройтерс. Агенцията допълва, че британското министерство на отбраната в Лондон отказва да коментира изявленията.

Великобритания и други западни страни увеличиха своята военна помощ за Украйна тази година, като Лондон заяви през януари, че ще изпрати 14 от своите основни бойни танкове “Чалънджър 2” на Украйна – обещание, което бе последвано и от други държави, включително от САЩ и Германия.

Миналата седмица ръководена от Великобритания група европейски държави поиска от компании да декларират дали имат интерес за доставка на ракети с обсег на действие до 300 километра на Украйна, но Лондон заяви във вторник, че не е взето окончателно решение за доставката на оръжията.

Ракетите “Сторм шадоу”, произвеждани от европейския производител на ракети “Ем Би Ди Ей” (MBDA), са изстрелвани от въздуха крилати ракети с голям обсег, предназначени за атаки срещу укрепени бункери и ключова инфраструктура. Те са с обсег на действие от над 250 километра, според сайта на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст