ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кандидатът за президент на Турция Мухарем Индже оттегли кандидатурата си

мухарем индже

Мухарем Индже, участник в надпреварата за президент на Турция, оттегли кандидатурата си три дни преди изборите. Според изданието Haberturk Индже е обявил отказа си да участва в президентските избори на пресконференция пред офиса на неговата партия Memleket (Родина). „Оттеглям кандидатурата си от президентските избори“, е казал той.

Индже посочва, че през последните 45 дни е бил подложен на порой от клевети и фалшиви обвинения. „Бил съм в областни и районни администрации, пет мандата бях депутат, станах кандидат за президент, създадох партия. Но това, което видях през последните 45 дни, никога не съм го виждал“, отбелязва той.

Мухарем Индже също призова своите избиратели да гласуват за партията „Мемлекет“ на парламентарните избори.

По-рано стана известно, че турската опозиция не е издигнала единен кандидат на президентските избори в страната, които ще се проведат на 14 май. Мухарем Индже отказа да оттегли кандидатурата си в полза на единствения кандидат Кемал Кълъчдароглу.

Кандидатът за президент на Турция, основният съперник на Реджеп Тайип Ердоган – Кемал Кълъчдароглу заяви, че иска да обърне външната политика на страната “на 180 градуса” и да донесе “истинска демокрация” в Турция.

В същото време турският президент Тайип Ердоган изрази увереност, че гражданите на Турция при избора на държавен глава ще разчитат на “анадолската мъдрост”, а не на това, което западните сили са им прошепнали в ушите.

При това положение Реджеп Тайип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу и кандидатът на Алианса Ата Синан Оган ще участват в президентските избори в Турция.

Президентът на Република Турция (Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı) е държавният глава. Той представлява страната в отношенията ѝ с международната общност и олицетворява единството на нацията, гарантира прилагането на конституцията и нормалното функциониране на органите на държавната власт. Срокът на президентския мандат е 7 години, като един човек може да заема този пост не повече от два мандата. Кандидатите за президент на републиката трябва да са навършили 40 г. към момента на избора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст