ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Карадайъ одобрява идеята на Мария Габриел за главния прокурор

Парламент Мустафа карадайъ

Идеята за внасяне на искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет е добра.

Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира изявлението на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер – Мария Габриел, че първото нещо, което ще направи нейното правителство, е да внесе искане за освобождаването на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

Карадайъ се аргументира с обяснението, че в момента има създадено напрежение в обществото и то по някакъв начин трябва да бъде преодоляно. Той обаче уточни, че все пак срещата между работните групи – на ДПС и ГЕРБ-СДС предстои в 11.00 часа и на нея ще стане ясно какво предлага Мария Габриел и какви са нейните приоритети.

Председателят на парламентарната група на ДПС обаче бе категоричен, че темите, които е набелязала Мария Габриел, са добри и обединяващи.

По отношение на съдебната реформа и отстраняването на Иван Гешев, Карадайъ припомни, че когато под реформа някои хора разбирали формулата “Стани, за да седна”, от ДПС ясно били заявили, че за тях кадруването е тема, различна от реформата.

За кадруването си има определени органи, а за реформата отговорност носи Народното събрание. Той подчерта, че от ДПС са дали своя принос, за да се извърви пътя към реформата – те си написали домашното, като разписали законопроект за промени в Конституцията и го разпространили сред всички останали парламентарни групи с идеята да чуят тяхното мнение и да потърсят подкрепата им.

Карадайъ обърна внимание, че направили това, защото самата парламентарна група на ДПС няма достатъчно депутати, за да инициира промяна на Конституцията. Освен това председателят на ДПС припомни, че когато други политически лидери говорели за съдебна реформа, те се позовавали на доклади на международни организации, но пропускали факта, че в същите тези документи се посочвало, че за необходимата процедура са необходими промени в Конституцията. “Така че ние направихме необходимото, за да отпушим реформата в съдебната система”, подчерта Мустафа Карадайъ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст