ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаването на Иван Гешев

Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи моето правителство. Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите и терзанията на българските граждани. Изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате”. Това каза кандидатът за министър-председател Мария Габриел пред парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

“Работили сме и сме постигнали резултати 14 г. Заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, която носим всички ние пред българите. Ключовата дума на днешните срещи е диалог между групите, в краткосрочен и средносрочен план, диалог по приоритети. За да изпълним приоритетите имаме нужда от работещо правителство”, добави Габриел.

Тя подчерта, че посланието й е да работи заедно с българска стратегия на трите ААА – амбиция, авторитет, ангажимент.

Габриел представи 10 приоритета, върху които ще работи евентуалното редовно правителство с първия мандат:

 • План за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата в институциите
 • Стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет
 • Правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор в НПК, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. 
 • Справяне с инфлацията и ръста на цените, преодоляване на негативните последици върху икономиката
 • Приемане на България в еврозоната
 • Преодоляване на дългогодишното закъснение по оперативните програми – Програмата за развитие на селските райони, изпълнение на ПВУ, защитаване на интересите на земеделските производители, включително пчеларите
 • Подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, борба с войната по пътищата, миграционният натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана и спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО
 • Ускоряване на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор
 • Преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда
 • Ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технология и прецизната медицина. 

Днес номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел ще се срещне с представители на политическите сили в Народното събрание.

Срещите на Мария Габриел и ръководството на ПГ на ГЕРБ – СДС с останалите парламентарно представени формации предстоят в следния ред:

 • С ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” – 10:00 часаВчера вечерта от “Продължаваме промяната – Демократична България” разпространиха съобщение, че ще се срещнат с Мария Габриел в петък, 12 май, тъй като съпредседателите им Асен Василев и Кирил Петков в четвъртък няма да бъдат в България. Въпреки това от пресцентъра на ГЕРБ-СДС отговориха, че ще очакват представителите на ПП-ДБ в 10.00 часа, в зала „Запад” на Народното събрание.
 • С ПГ на ДПС – 11:30 часа
 • С ПГ на БСП – 13:30 часа
 • С ПГ на “Има такъв народ” – 15:30 часа

Разговорите ще се състоят в зала “Запад” на Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст