ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протестиращи искат от МРРБ магистрала “Струма” да не минава през Кресненското дефиле

Протестиращи екоактивисти, жители на Кресна и представители на Българската рафтинг асоциация внесоха писмо в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с искане автомагистрала "Струма" да не минава през Кресненското дефиле.

Протестиращи екоактивисти, жители на Кресна и представители на Българската рафтинг асоциация внесоха писмо в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с искане автомагистрала “Струма” да не минава през Кресненското дефиле.

Протестиращите заявиха, че не са срещу това да има магистрала, а искат тя да не минава през дефилето. Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа “Балкани” коментира проекта за магистралата в района на Кресна така. 

“Това е път убиец. Ние уж правим трансевропейска магистрала, всъщност правим някакъв сурогат, първокласен път без да има локален път, място, където пешеходците и местен трафик, хората, които ходят до селата да пътуват заедно със скоростния трафик, което е безумно, което означава, че ще умират хора, при това много. Този път ще убива и природа. Предлага се нещо, което да изглежда евтиното. То сега ще бъде евтино, ще може от него да се отклонят пари и след това ще имаме 10 километра свлачище, както това при Железница и за всяко едно по 60 милиона. Защо се прави това? Сигурно го правят, защото имат интерес, частен, и за съжаление политическите решения… управленските решения са свързани с този частен интерес”, заяви той.

“Ако проектът за строителството не бъде спрян, ще се стигне до тежки европейски наказателни процедури”, каза още Андрей Ковачев. 

Протестиращите настояват да се направи нова оценка на въздействието върху околната среда, с всички алтернативи. 

“Оценка на всички смислени алтернативи, което ще рече да има локален път по сегашния път и магистралата да бъде извън него и извън Кресненския пролом. Нищо друго не гарантира в бъдеще да има безопасна магистрала, по която няма да умират хора. Локалният път е абсолютно задължителен”, настояват протестиращите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст