ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов настоява да се спре с предизборните коментари за Украйна

Срещата между преговорния екип на ГЕРБ-СДС и кандидатът им за премиер Мария Габриел с представителите на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” продължи в присъствието на медиите повече от час и половина.

За разлика от предишните подобни срещи – проведени с представителите на ДПС, “БСП за България” и ИТН, насред разговорите най-изненадващо дойде и лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов. След края на разговорите той обясни присъствието си с резките изказвания на Теменужка Петкова и Делян Добрев – които според него щели да развалят добрия тон на срещата.

Борисов упрекна ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ, че с въпроса си за поисканите от Украйна оръжия се опитва да скара ГЕРБ-СДС с потенциалния му партньор в управлението “БСП за България”. Попитан по темата за Украйна, след срещата Борисов бе категоричен:

“Хайде да спрем с предизборни и следизборни коментари. Във всички международни писания ние сме шестата държава по износ на оръжие за Украйна”.

Той добави, че не е съгласен оръжието ни да се изнася безплатно за Украйна, като добави, че има европейски фондове, от които може да се възползваме. Освен това имаме много оръжие, чийто срок на годност изтича, а дори и да бъде дезактивирано това струва пари. Ето защо ще се спази същия принцип, по който се е изнасяло оръжие през всичките години.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че има ползи от проведения разговор с представителите на ПП-ДБ, в които той вижда силна опозиция, каквато му е липсвала по време на 12 години управление. И вляво – в лицето на “Възраждане”, и вдясно – в лицето на “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

Той подчерта, че от ПП-ДБ ясно са показали, че не е възможен кабинет на ГЕРБ-СДС с втората политическа сила.

“Ние от утре започваме срещите с останалите партии и амбициите ни са, ако се договорим с тях за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, в който да приемем бюджет, ПВУ и да тръгнат еврофондовете с подкрепата, която заявиха от втората по големина политическа партия, много бързо ще наваксаме изоставянето”, заяви Борисов. След това той акцентира върху факта, че ИТН, БСП и ДПС ще са съществен елемент при процеса на носенето на споделена отговорност. И че ако трябва, ще се види отново и с лидера на “БСП за България” – Корнелия Нинова.

На въпрос за колко време ще бъде договорено правителството на Мария Габриел, Борисов отговори, че то не трябва да изкарва пълен мандат. И се пошегува, че неговите той ги карал по три години и нещо, но на често.

После поясни, че най-малкият срок трябва да бъде толкова, че да се приеме бюджетът за 2024 година и уточни, че 18 месеца е минималният срок.

На въпрос той ли е наредил да се поиска оставката на Гешев и защо това е първата заявка на бъдещото правителство на Мария Габриел, Борисов отговори, че като български еврокомисар тя е участвала години наред в дискусии с европейските институции и знае кое е разковничето за решаването на много от проблемите ни.

“Знаете какво означава “премиер”? Той носи лична отговорност”, подчерта Борисов и намекна, че с подписите си Мария Габриел като министър-председател ще носи и наказателна отговорност.

По отношение на председателя на правната комисия Борисов заяви, че ще се спази предварителната уговорка и начело на нея ще бъде народният представител от ПП-ДБ – Стою Стоев.

На въпрос защо след като предишни министри на правосъдието са искали оставката на Иван Гешев, прокурорската колегия не се е обърнала с искане към ВСС, Борисов отговори, че е важно кой е човекът, който ще поиска подобно нещо.

“Важно е този, който иска, каква тежест има като партия, общество и подкрепа”, продължи лидерът на първата политическа сила, вероятно визирайки усилията на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов и на министър Надежда Йорданова.

След това Борисов обяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата, че не познава никого от Висшия съдебен съвет, като така косвено отговори на упреците, че от ГЕРБ-СДС са оказали влияние за искането на оставката на Иван Гешев и че има някаква политическа договорка. Борисов подчерта, че Мария Габриел ще си избира кандидатите за правосъден министър и че няма значение личността на главния механизъм, когато се следват законите и по-конкретно Механизмът за контрол на главния прокурор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст