ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Южна Африка подписаха меморандум за сътрудничество

Днес (12 май) по време на бизнес форум, проведен в Претория, председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и неговият партньор – Мто Ксулу, председател на Южноафриканската търговско-промишлена палата, подписаха документ, който ще подпомогне сътрудничеството между бизнес организациите и компаниите от двете страни. 

Симеонов заяви, че до сега взаимните контакти в търговско-икономическата сфера между държавите са се конкретизирали предимно в проучване на пазарните възможности, обмен на икономическа информация, делови и бизнес посещения на представители на български и южноафрикански фирми, но търговските палати са готови да задълбочат формите на сътрудничество.  

Българският износ за Република Южна Африка през 2022 г. бележи увеличение от над 200%, което се дължи основно на големите количества слънчогледово олио, крафтхартии и крафткартони и автоматични машини за обработка на информация. Същевременно значително е увеличен и вносът от Република Южна Африка у нас, достигайки 119.5 млн. щатски долара. 

Тези цифри показват възходяща тенденция във взаимната търговия през последните години, което говори за нарастващия интерес на деловите среди у нас и в Южна Африка от взаимноизгодно сътрудничество и партньорство. 

Заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев участва в откриването на форума и коментира, че България приема Република Южна Африка като входна точка за останалата част от континента и сътрудничеството с Южна Африка е ключово заради стратегическата позиция.  

Той представи автомобилния сектор в България – с 11% дял в БВП, и сподели, че компаниите от България имат силен интерес за съвместно производство с партньори от Южна Арика. 

Във форума участваха представители на 31 български компании, браншови организации и над 40 водещи бизнес организации от Република Южна Африка.  

По време на събитието се осъществиха срещи между българските и южноафриканските компании, с интереси в областите: информационни технологии и иновации, финтех индустрия, машиностроене, енергетика, фармацевтична и отбранителна промишленост, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия. В тях взеха участие и представителят на БТПП в южноафриканската страна Антон Самсонов.

Форумът и срещите са част от програмата на делегацията, водена от президента на Република България Румен Радев, който е на посещение в Република Южна Африка

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст