ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външните министри от ЕС ще заседават днес в Стокхолм

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Ще обсъждат отношенията на ЕС с Китай и по-нататъшната подкрепа за Украйна

Външните министри на страните от Европейския съюз ще се съберат днес на заседание в Стокхолм, на което се очаква да обсъдят бъдещите отношения на съюза с Китай и по-нататъшната подкрепа за Украйна, предаде ДПА.

В свой документ от 2019 г. Европейският съюз описва Китай едновременно като партньор, съперник и системен опонент, като няколко държави от съюза са на мнение, че оттогава насетне се е задълбочила тенденцията за противопоставяне с Пекин.

Въпреки това Китай е най-големият търговски партньор на ЕС, когато става дума за внос – китайският дял от европейския внос през миналата година е 20,8%, сочат данни на Европейската комисия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро призова страните от Европейския съюз да намалят рисковете, свързани с индустриалната зависимост на Съюза, припомня ДПА.    

На срещата си в Стокхолм се очаква външните министри от съюза да обсъдят как да бъдат развивани отношенията на съюза с Китай и до каква степен да се търси икономическо дистанциране от Пекин.

Другата голяма тема, която се планира да бъде обсъдена в Стокхолм, е по-нататъшната военна подкрепа за Украйна.

Утре министрите ще се срещнат със свои колеги от Индийско-тихоокеанския регион.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст