ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Срещата между Габриел и ПП- ДБ започна с въпрос за 1 млн. снаряди

Точно в 17.00 часа започна срещата между преговорния екип на ГЕРБ-СДС заедно с кандидата им за министър-председател Мария Габриел с представителите на “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

Мария Габриел започна с важността на диалога, с първото нещо, което ще направи кабинетът й – да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев за уронване на престижа на съдебната власт. Тя набеляза и останалите десет приоритета, сред които членството в еврозоната, сигурността на гражданите – войната по пътищата, членството в “Шенген”, модернизацията на армията, здравеопазването.

Тя посочи, че за пореден път е прочела управленската програма на ПП-ДБ и смята, че в нея има много допирни точки с тази на ГЕРБ-СДС.

От своя страна Кирил Петков обяви, че се е запознал с приоритетите на ГЕРБ-СДС и в тях има много допирни точки с тези на неговата коалиция.

Генерал Атанас Атанасов засегна проблема с войната в Украйна и посочи, че в момента проучват информацията, че украинската страна е заявила искане пред България да получи 1 млн. снаряди от 155 мм, но служебният кабинет е отказал. Ето защо първият му въпрос бе каква е позицията на Мария Габриел по казуса и как ще си изпълняваме съюзническите ангажименти.

Десислава Атанасова посочи, че България не разполага със снаряди от 155 мм и информацията следва да се провери от комисията по отбрана. Тук тя уточни, че във въпросната парламентарна комисия следващата седмица предстои изслушване на министъра на отбраната за това как се изпълняват решенията на Народното събрание, тъй като наистина е взето подобно решение, но за друг размер снаряди.

Вторият въпрос на Атанасов бе свързан с това, че съгласно чл. 105, ал. 2 от Конституцията на България Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната, но в настоящия момент ръководителите на всички специални служби, включително и главния секретар на МВР, се назначават от президента и това на практика не дава възможност на изпълнителната власт да осъществява правомощията си. От ПП-ДБ имат готови законопроекти, които да гарантират, че изпълнителната власт ще може да назначава шефовете на специалните служби, и заради искат да знаят какво е мнението на Мария Габриел по темата.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС отговори, че първо ще се запознае със законопроектите, след което уточни, че решенията не се взимат от един човек и този въпрос може да бъде основа за бъдещи разговори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст