ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как за малко да се развали срещата между Габриел и ПП-ДБ

След края на срещата между преговорния екип на ГЕРБ-СДС и кандидата им за министър-председател Мария Габриел с представителите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, Бойко Борисов обяви, че дошъл на разговорите, защото депутатите му Теменужка Петкова и Делян Добрев с резките си изказвания щели да провалят добрия тон на събирането.

Добрев обвини Асен Василев, че той бил човекът, заговорил за латиноамериканския модел на управление в България, какъвто у нас нямало.

В изказването си бившият финансов министър от кабинета “Петков” обясни на Мария Габриел какво е установил по време на своя мандат. Видял, че в България дълги години е провеждана политика от латиноамерикански тип, при която средствата са отивали в малко на брой фирми и хора. Това довело до феномен, уникален за Европейския съюз – неравенствата в България драматично се увеличили след членството ни.

Това, което от “Продължаваме промяната” направили, било да следват европейския модел, при който всички фирми да имат достъп до евросредствата. Тук той даде пример от миналата година, когато от “Лукойл” платили 524 млн. данъци повече, отколкото сега служебното правителство планира да събере от тях. Ето защо Асен Василев попита Мария Габриел кой модел на политики ще избере. Мария Габриел отговори, че този въпрос не стои пред ГЕРБ-СДС, защото моделът безспорно е европейски.

След това Асен Василев зададе и втория си въпрос, отнасящ се до случая с “Пловдивския панаир”, който от държавно дружество е на път да стане изцяло частно дружество и на негово място да бъдат построени блокове. Този опит обаче може да бъде предотвратен след прегласуване на два общински съвета – в Пловдив и във Варна.

Тъй като тези общински съвети са доминирани от представители на ГЕРБ, Асен Василев попита Мария Габриел дали тя би ги призовала те да вземат решение, с което да оставят “Пловдивския панаир” да бъде държавен. А ако те не пожелаят да се съобразят с призива й, то тя били ги приканила те да не бъдат повече част от ГЕРБ?

Мария Габриел отговори, че не би толерирала никакви корупционни практики, но добави, че не смята, че един човек трябва да казва какво да се случва.

“За мен е важно да го има уважението и би ми се искало да запазим добрия тон”, продължи Мария Габриел. На тази реакция Асен Василев й отговори, че те го запазват в достатъчна степен.

Тук именно се намеси Делян Добрев, който нервно отбеляза, че от ПП-ДБ не спазват добрия тон, защото тъкмо Асен Василев бил заговорил за латиноамериканския модел, какъвто по време на управлението на ГЕРБ нямало, а той се появил, когато дефицитът достигнал 6 процента.

След като повтори обичайните си критики срещу управлението на кабинета “Петков”, Добрев подчерта, че от екипа му са дошли на срещата, за да получат отговор дали от ПП-ДБ ще участват в кабинет или не. След това сам си отговори, че това няма да се случи и постави въпроса дали от ПП-ДБ ще гласуват монолитно или както е било в предишния 48 парламент – веднъж “Демократична България” ще гласува с ГЕРБ-СДС, а друг път – с “Продължаваме промяната”.

Асен Василев подмина въпроса без реакция и попита Мария Габриел, след като е обявила, че е за европейско развитие на България, дали ще последва политиката, наложена през 2021 г. и през 2022 г., когато дефицитът е бил съответно 3% и 2.9 процента.

Той й обясни и как е било постигнато това – с по-голяма събираемост на данъците. Ето защо постави въпроса дали тя ще продължи тази линия на действие и дали ще поправи грешките на последния служебен кабинет. От своя страна Мария Габриел му отговори, че по време на днешното изслушване на финансовия министър Росица Велкова са били изнесени тревожни, да не каже и скандални факти. Заради тях именно тя смята, че трябва да има ясно обединение и да се гледа в една посока.

След нея думата взе Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, която защити европейския модел на развитие на страната по време на управлението на кабинетите “Борисов” в които тя бе и финансов, и енергиен министър, и припомни заслугите му като задържането на дефицита на ниски нива и влизането на България в чакалнята на еврозоната.

В същото време Петкова набеляза актуалните проблеми – рекордно високият дефицит и потенциалният дълг от 14 млрд. лева.

“Един от най-сериозните рискове е, че ЕК може да стартира процедура до свръхдефицит, така че състоянието на публичните финансите е много тежко”, подчерта Теменужка Петкова, а Асен Василев й отговори, че ситуацията е сходна с тази в много страни членки и тази година ще има изключения. След това той изброи положителната статистика към днешна дата – България е първа по износ и първа по ръст на заплатите.

“Но по-важното е” – продължи Василев, че от ГЕРБ-СДС гласували за последния бюджет вдигнали разходите с 800 млн. лева.

Вероятно за да спре спиралата от обвинени, Томислав Дончев реагира с въпрос какво общо има започнатият разговор от страна на Асен Василев с преговорите за правителство и не дочака отговор, тъй като в този момент в залата влезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и както самият той с усмивка коментира – направил го, за да не развалят Делян Добрев и Теменужка Петкова добрия тон на разговорите с “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.




Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст