ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мицотакис очаква по-добри отношения с Турция след изборите там

кириакос мицотакис

Надяваме се следващото турско правителство като цяло да преразгледа подхода си към Запада, заяви гръцкият премиер

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че ще подаде „приятелска ръка“ на победителя от предстоящите президентски избори тази неделя в Турция, предаде Асошиейтед прес. 

В интервю за агенцията Мицотакис заяви, че не е наивен и знае как външните политики на държавите не се променят за един ден. „Надяваме се, че следващото турско правителство като цяло ще преразгледа подхода си към Запада“, добави той.

Турция е в деликатни отношения със САЩ и някои европейски държави. Анкара блокира членството на Швеция в НАТО и има разногласия със САЩ и други държави по отношение на кюрдите и други групи, които Турция определя като терористична заплаха. 

Мицотакис каза, че не би искал да отделя над 2 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция за отбрана, но добави, че трябва да бъде реалист и Гърция ще продължи външната си политика на укрепване на способностите си за възпиране и отбрана.

От десетилетия Гърция и Турция спорят за границите си в Средиземно море, а през последните години споровете се задълбочиха, което принуди гръцкото правителство да инвестира в мащабна програма за модернизиране на въоръжените си сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст