ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев ще бъде на посещение в Република Южна Африка

Президентство служебно правителство Румен Радев Гълъб Донев

На 12 и 13 май президентът на България Румен Радев ще бъде на посещение в Република Южна Африка.

В делегацията, водена от държавния глава, участват заместник министър-председателят по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, министърът на туризма Илин Димитров, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова и заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов. 

В делегацията са включени и представители на браншови организации, на компании в областта на информационните технологии и иновациите, финтех индустрията, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия.

На 12 май българският държавен глава ще се срещне със своя южноафрикански колега Сирил Рамапоза в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще проведат разговор на „четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат във фокуса на разговорите.

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от Република Южна Африка. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът Радев ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в Република Южна Африка и ще поднесе венец. 

По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

На 13 май в Мидранд по покана на Сдружението на българите в Република Южна Африка, президентът Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм „Св. Иван Рилски“. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници.

По време на посещението си държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст