ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според министър Шишков до година и половина АМ “Европа” ще е завършена

„Днес е хубав ден, защото ще можем да направим първата копка на последния участък от автомагистрала „Европа“. Надявам се в рамките на година и половина да бъде завършена изцяло.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на церемония по повод старта на строителството на оставащите за изграждане 16,5 км от инфраструктурния обект. От днес започва строителството в близо 6-километрова отсечка /от км 39+600 до км 45+300/, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж от 28 април. След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 километра.

На церемонията участваха заместник-министърът на регионалното развитие  благоустройството Николай Шушков, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, кметовете на Сливница, Костинброд, Божурище, Пролеша, Хераково, Храбърско и др.

В рамките на осем месеца са били одобрени подробни устройствени планове в този участък, проведени са отчуждения и е издадено разрешение за строеж. Министърът изрази очакване строителят да работи интензивно и качествено и в рамките на година и половина да има разрешение за ползване на участък.

Министър Шишков обясни, че разрешението за строеж е издадено за близо 6 километра от съфинансирания с европейски средства общо 16,5-километров участък, за да може изпълнителят да започне работа. И напомни, че отсечката е част от магистралите, които определи като „заспали“. „Надявам се да докажем на нашите партньори, че имаме напредък и да получим отсрочка в рамките на следващата година, за да не загубим парите. Ако днешния ден го нямаше, със сигурност щяхме да загубим парите“, посочва Иван Шишков. Изключително важно тази магистрала да бъде изцяло готова и да свързва България със Сърбия и Европа.

Очаква се отчуждаването на необходимите терени за изграждането на останалата част от трасето да приключи до месец и след около месец – месец и половина да има разрешение за строеж и за нея, за може строителят да продължи. „За нас са изключително важни сроковете. Не случайно благодарих на всички, работили активно, защото усилията бяха големи. Този участък, колкото и да е малък – 16,5 км, чисто процедурно го изстрадахме. Работихме много и днес аз лично съм доволен, че правим първа копка. Може до година и половина да имаме още една цяла магистрала“, посочва министър Шишков. И напомни, че освен АМ „Тракия“, няма друга изцяло завършена. „В разговор със строителя той ми каза, че му трябват две лета. Ако бяхме закъснели с още няколко месеца, проблемът със завършената магистрала в рамките на следващата година, щеше да е реален“, отбелязва строителния министър.

Участъкът от АМ „Европа“ /от км 32+447 до км 48+903/ ще преминава по изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела – „Костинброд“ и „Мрамор“.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „Европа-2022“. В него участват: „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, „Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и „Обонато Билд“ ЕООД. Стойността на договора е 266 959 487,34 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Европа“, с участници: „Пътинвест-инженеринг“ АД, „Стройнорм“ ЕООД и „Ер Джи Консултинг“ ООД. Техният договор е за 5 599 999,20 лв. с ДДС.

Изграждането на отсечката между Сливница и Софийския околовръстен път е част от проекта „Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903“ (BG16M1OP001-2.001-0005), съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Проектът включва два участъка – от Драгоман до Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/, който е въведен в експлоатация през юни 2021 г., и от Сливница до Софийски околовръстен път /от км 32+447,20 до км 48+903/.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст