ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трима обвинители ръководят разследването на взрива в “Ярема”

Софийска градска прокуратура, която води досъдебното производство за бомбения взрив в местността “Ярема”, очевидно е притисната в ъгъла след тиражираните информации за тежки гафове на отговорни служители в разследването на инцидента. След като стана известно, че прокурорската колегия във ВСС изненадващо бързо се задейства и внесе предложение за предсрочното отстраняване на Иван Гешев от поста му заради извършени тежки нарушения на служебните му задължения, от СГП реагираха по повод на разнопосочните изказвания в публичното пространство по отношение на разследването на взрива.

В специално съобщение, във връзка с разследването по досъдебно производство, водено за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК по повод взрив на 01.05.2023 г. в местността Ярема, Софийска област, Софийска градска прокуратура уточнява следното:

“Ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор в съответствие с чл. 9, ал. 1 от Закона за съдебната власт. Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона. 

Наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там.

Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина, на 11.05.2023 г. наблюдаващите прокурори са издали постановление, с което се указва спазване на нормата на чл. 198 от НПК с оглед неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване.

СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.”, се казва в становището на Софийска градска прокуратура.

Стана известно също така, че подписаното от шестима членове на прокурорската колегия на ВСС предложение за отстраняването на Гешев, вече има и подкрепа от страна на подчинените на главния прокурор. Днес бе разпространена информация, че прокурори от Апелативна прокуратура София също подкрепят искането. В тиражираната в БТА информация се посочва, че според прокурорите “има нужда от нова визия за развитие на държавното обвинение”. Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме, посочват поддръжниците на идеята. В информацията се уточнява още, че прокурорите не одобряват навлизането на институцията в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст