ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осветиха първия български православен храм в Южна Африка

Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и притегателен духовен център за всички българи от региона.

Това обяви президентът Румен Радев след освещаването на първия български православен храм в Република Южна Африка – „Св. Иван Рилски“, предаде БТА. Държавният глава е на официално посещение в страната заедно със съпругата си Десислава Радева.

Президентът отбеляза, че храмът е факт в резултат на подкрепата на няколко български правителства и на приятелските отношения с Южна Африка и с тяхната православна църква.

Йордан Радкев, който е председател на Сдружението на българите в Южна Африка, сподели, че много дълго време сънародниците ни мечтали да имат храм далеч от родината.

На освещаването присъстваха Негово Високопреосвещенство Дамаскин – Архиепископ на Йоханесбург и Претория, Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, министърът на спорта, изкуствата и културата на РЮА, служебният заместник министър-председател по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на иновациите и растежа Стефан Савов, посланикът на България в РЮА Мария Павлова, както и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Вчера, 12 май, Румен Радев проведе среща с южноафриканския си колега Сирил Рамапоса, поднесе венец и отдаде почит на загиналите в борбата за освобождение в Южна Африка, като участва и в откриването на изложбата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

Обръщайки се към сънародниците ни, Радев посочи, че в днешния глобален свят всеки може да избира мястото, където да живее.

„Вие избрахте РЮА за ваш втори дом, където да търсите житейска реализация. Когато вчера разговарях с президента Рамапоса и министри от РЮА, всички говореха с възхищение за нашата общност тук, за вашия висок професионализъм и гражданска отговорност“, коментира държавният глава. И продължи, че техният личен успех в Южна Африка е и успех за България.

Президентът уточни, че в основата на всяко сътрудничество е доверието и затова ролята на българите в Южна Африка е много важна.

„Именно чрез вашите успехи тук ние се ползваме с огромно доверие в Южна Африка“, обясни държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст