В Турция гласуват на президентски и парламентарни избори

ердоган

В Турция днес се провеждат президентски и парламентарни избори. Президентският избор ще реши дали Реджеп Тайип Ердоган, който управлява страната повече от 20 години, ще остане на власт. Последните социологически проучвания не обещават категорична победа нито за него, нито за основния му съперник Кемал Кълъчдароглу. Третият кандидат от дясната Коалиция на бащата (Ата), Синан Оган, се счита за явен аутсайдер в надпреварата.

Припомняме, че на 10 август 2014 г. Реджеп Тайип Ердоган спечели първите преки президентски избори с 51.80 процента от гласовете. След това на 24 юни 2018 г. той беше преизбран за втори мандат с 52.59 процента от от подадените бюлетини.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 08:00 часа и ще затворят в 17:00 часа. В Анкара и Истанбул, в най-големите градове на Турция, мерките за сигурност са значително повишени, за да могат избирателите безопасно да упражнят правото си на глас.

След оттеглянето на Мухарем Индже, останаха трима кандидати за президентския пост в южната ни съседка – действащият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (от Партията на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (от Народнорепубликанската партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

В парламентарните избори в Турция участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати. Те ще разчитат на гласовете на регистрираните 60 697 843 избиратели. За изборите са разкрити над 191 хиляди избирателни секции.

От 18:00 часа на 13 май има забрана за извършване на агитация в Турция.

Президентът Ердоган ще гласува в мегаполиса Истанбул, а кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу ще даде своя глас в столицата Анкара.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

За победа кандидатът трябва да получи повече от 50 процента от гласовете. На втория тур кандидатът с обикновено мнозинство от гласовете ще бъде обявен за победител.

Президентът на Република Турция (на турски: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı) е държавен глава. Той представлява страната в отношенията ѝ с международната общност и олицетворява единството на нацията, гарантира прилагането на конституцията и нормалното функциониране на органите на държавната власт. Срокът на президентския мандат е 7 години, като един човек може да заема този пост не повече от два мандата. Кандидатите за президент на републиката трябва да са навършили 40 г. към момента на избора.

Законодателен орган на Турция е еднокамарен парламент, състоящ се от 550 депутати, избирани за срок от 4 години, изборната бариера е 10 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст