ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейските е-автомобили ще работят с китайски инвестиции

ес и китай

Китай значително намали преките чуждестранни инвестиции през 2022 година. Но, не по свой избор. Чуждите регулатори станаха много по-строги, когато става въпрос за опитите на китайски компании да придобият активи в чужбина. На първо място, в сферата на инфраструктурата и високите технологии. 

Но изглежда, че Китай е успял да намери нещо много полезно в това. Компаниите в страната, според доклада за преките чуждестранни инвестиции на Китай от Rhodium Group и Merics, са решили да си подготвят идеален трамплин за последващото завоюване на пазара на електрически автомобили в Европа – вторият по големина в света след самия Китай. 

Китайската икономика преминава през трудни времена. От една страна, тя е подложена на натиск от последиците от пандемията от COVID-19 с нейните безкрайни локдауни през миналата година, а от друга страна, влошаването на отношенията със западните страни. Като се има предвид всичко това, спадът на обема на преките чуждестранни инвестиции в Китай в края на годината с 23 процента не е никак изненадващ, според съвместен доклад на анализаторските компании Rhodium Group и Merics. Инвестициите на китайски компании в чужбина са намалели до 111 милиарда евро, най-лошата цифра от 2014 г. досега. 

Приблизително същия рязък спад на китайските инвестиции има в Европа – с 22 на сто, до 7.9 милиарда евро, което е минимумът за последното десетилетие. Въпреки това, както отбелязват авторите на доклада, въпросът не е толкова, че Китай няма какво да харчи, а просто е станал много по-селективен. Да, и европейските регулатори са много предпазливи. Европейските власти, опасявайки се, че китайските инвестиции представляват заплаха за националната сигурност, станаха много по-твърди в отговор на китайските опити да придобият някой от европейските активи в технологичния сектор. 

И така, според Rhodium и Merics най-малко 10 от 16 инвестиционни сделки между китайски и европейски компании не са били завършени през 2022 г. поради възражения от властите на ЕС и Обединеното кралство. Това доведе до две тенденции наведнъж. Първо, обемът на сделките за сливания и придобивания в Европа с участието на китайски компании падна до минимум от 2011 г. насам – до 3.4 млрд. евро. Второ, за първи път от 20 години този тип китайски инвестиции в Европа отстъпиха място на инвестиции в нови производствени проекти. 

И сега най-важното: ако през 2013 г. лъвският дял от китайските инвестиции в Европа бяха в инфраструктурни проекти, недвижими имоти и добив на ресурси, то 

през 2022 г. Китай инвестира основно във фабрики за батерии за електрически превозни средства

Глобалните продажби на eлектрически превозни средства (EV) са нараснали с 55 процента през 2022 година. Автомобилният сектор представлява 53 на сто от общите инвестиции, безпрецедентна концентрация на инвестиции в един сектор от 2013 г. насам. А инвестициите във веригите за доставки на пазара на електрически превозни средства са нараснали около 40 пъти в сравнение с 2016 г. – от 605 милиона долара до повече от 24 милиарда долара. 

В същото време Китай инвестира най-активно през 2022 г. в страни, които са най-големите автомобилни пазари в Европа: Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия. “Интересът на Китай към Европа, вторият по големина пазар за електрически превозни средства в света след Китай… не е изненадващ”, отбелязват авторите на доклада. Той всъщност е част от по-широка програма от зелени мерки за намаляване на въглеродните емисии от автомобилния транспорт. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст