ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ердоган води на президентските избори при над 20% обработени бюлетини

Реджеп Тайип Ердоган

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган води на изборите за президент, сочат данни на Висшата избирателна комисия в страната.

За Ердоган, лидер на проислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР), са гласували 55.03% от избирателите, според 21.33% обработени бюлетини, съобщава БТА.

За кандидата за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 39% от избирателите.

За Синан Оган, лидер на Алианса АТА, са гласували 5.4% от избирателите, а 0.57% от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

От Висшата избирателна комисия съобщават, че при 11% обработени бюлетини в проведените едновременно с президентските парламентарни избори Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент получава 349 от 600 места в Меджлиса. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Междувременно лидерът на НРП Кълъчдароглу отправи призив избирателните секции в страната да не остават без наблюдение. 

Според турската опозиция избирателната активност днес е била 93.6 процента. Все още няма Висшата избирателна комисия не е посочила официални данни за това колко турски граждани са упражнили правото си на глас от над 64 млн. потенциални избиратели.

Изборите днес започнаха в 8:00 ч. и продължиха до 17:00 часа. В страната бяха въведени засилени мерки за сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст