Зеленски е на официално посещение в Германия

Украинският президент Володимир Зеленски е на официално посещение в Германия. Той бе посрещнат от канцлера Олаф Шолц.

Зеленски обяви, че посещението му е посветено на въпроса за извършване на много важни доставки на оръжие – по-специално на системи за противовъздушна отбрана.

Визитата на украинския президент в Германия бе предшествана от официално съобщение, че Берлин планира нова помощ за Киев на стойност 2.7 млрд. евро.

Първата среща на Зеленски бе с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в резиденцията му – в замъка “Белвю”. Преди да започнат разговора си, Зеленски се разписа в официалната книга за гости.

В нея той благодари за помощта на Германия за украинския народ в борбата му за свобода и защита на ценностите.

Посещението на Володимир Зеленски в Германия се провежда при засилени мерки за сигурност. Те обхващат зоните около правителствения квартал “Мите”. Има забрана плавателни съдове да се движат в река Шпрее в участъка покрай сградата на канцлерството.

По-късно, при срещата си с канцлера Олаф Шолц, Володимир Зеленски поиска Германия да подкрепи страната му, като се присъедини към коалиция за доставка на модерни изтребители.

Украинският президент посочи, че Киев работи за създаването на коалиция за изтребители, в която усилията на всички са добре координирани. Зеленски призна, че понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна и тази ситуация трябва да се промени.

Шолц не пое ангажимент към коалицията, като заяви, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия и ще продължи да го прави.

След срещата си с германския канцлер по програма Зеленски трябва да да отпътува за Аахен, за да получи наградата “Карл Велики” за приноса си за европейското обединяване.

Вчера, 13 май, Зеленски бе на посещение в Италия, където имаше срещи с президента Серджо Матарела, с министър-председателката Джорджа Мелони и с папа Франциск.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст