ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Избирателните секции в Турция затвориха. Кой ще празнува?

Турция знаме

Избирателните секции за президентските и парламентарните избори в Турция затвориха 17:00 часа местно време.

Трима кандидати, които участваха в президентските избори в Турция – Ердоган, Кълъчдароглу и кандидатът на Алианса АТА Синан Оган, очакват първите резултати. Основната борба за най-високия държавен пост се очаква да се развие между Ердоган и Кълъчдароглу. За да спечели, победителят трябва да получите повече от 50% от гласовете, но местните политолози не изключват провеждането на президентски избори в Турция в два тура. В този случай вторият тур ще се проведе на 28 май.

В парламентарните избори в Турция участват 36 партии, някои от които са сключили съюзи, за да увеличат шансовете си за повече места в парламента.

Република Турция празнува своята стогодишнина през 2023 година,  което създава и особена интрига тази година. Въпреки „младата” си възраст, страната има богата политическа история. Няма съмнение, че тези избори, на 14 май, бележат важен момент в политическия пейзаж на страната, който неминуемо ще се отрази на ситуацията в други региони на света. През последните години Турция се превърна във важен играч на световната сцена, без който разрешаването на повечето кризи е незаменимо.

По данни на Висшата избирателна комисия 64 милиона турски граждани ще могат да участват в президентските и парламентарните избори, като повече от 1.6 милиона в чужбина вече са гласували. Общо бяха монтирани 191 884 урни в страната и чужбина.

Високо ниво на конкуренция

В политическата система в Турция, президентът е едновременно държавен и правителствен глава. Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 2003 г. (първо като министър-председател, а от 2014 г. като президент на страната) и има право да се кандидатира за нов мандат – това стана възможно благодарение на поредица от конституционни изменения, направени в резултат на на инициираните от него референдуми.

Възможни сценарии

Експертите отбелязват няколко сценария, които може да очакват Турция в резултат на изборите през май.

Един от възможните резултати е победата на действащия президент Реджеп Тайип Ердоган, който според тях може да спечели над 50% от гласовете на първия тур. Ердоган е на власт от 2003 г. и оттогава е печелил всички национални избори, така че не е нереалистично да спечели отново. Ако Ердоган победи, това ще бъде продължение на неговото президентство и политиката, която той води през всичките години на власт.

Друг възможен изход е Ердоган да се изправи срещу един от опозиционните кандидати на втория тур. В този случай настоящият държавен глава ще събере най-много гласове на първи тур, но няма да успее да преодолее 50-процентната бариера. Подобен сценарий може да се окаже труден за Ердоган, тъй като той ще трябва да се състезава директно с един опонент, а не с разделена опозиция.

Има вариант опозиционно настроените избиратели да решат да подкрепят един единствен кандидат в лицето на Кълъчдароглу, което ще му донесе победа или на първи, или на втори тур. Ако опозицията спечели, това ще означава значителни промени в турската политика и може да доведе до по-нататъшно сериозно преструктуриране на вътрешната и външната политика на страната.

Независимо по какъв сценарий ще се проведат изборите, едно е ясно – почти целият свят следи внимателно хода им (и още повече резултатите им).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст