Кои професии няма да бъдат заменени от AI?

изкуствен интелект

През следващите 10-15 години невронните мрежи ще могат да заменят почти целия персонал: счетоводители, адвокати, копирайтъри, коректори, дизайнери, програмисти, касиери, продавачи, куриери и т.н. Има обаче области, в които AI не може да се конкурира с хората. Така че дори най-съвършената невронна мрежа не може да се сравни с хората, където трябва да намерите нестандартни решения, да покажете съпричастност. Това се отнася например за архитекти, журналисти, педагози, психолози и юристи. Това обяснява експертът в областта на финтех, заместник-генерален директор за развитието на международни проекти в областта на DeFi и FinTech на PJSC SPB Exchange, управляващ директор на Асоциацията NP RTS и член на журито на Artful Награда Intelligence 2023 Максим Волков.

Според експерта, силата на изкуствения интелект е, че може да анализира всички налични варианти за решаване на проблем и да избере най-добрия. Но когато трябва да измислите нещо фундаментално ново, нещо, което никой още не е опитвал, невронната мрежа се отказва, защото това нестандартно решение не е вградено в паметта му от разработчиците.

“Дори в онези области, в които изкуственият интелект може да замени всички специалисти, той няма да може да се конкурира с истинските творци. С помощта на невронна мрежа можете да създадете новинарска емисия – но тя няма да замени брилянтен интервюиращ, който е в състояние да говори дори и с най-затворения събеседник. И да, AI ще проектира перфектната сграда във всеки стил – но няма да може да създаде свой собствен архитектурен стил. Следователно създателите определено не трябва да се страхуват от конкуренцията”, казва Максим Волков.

Освен това областите на дейност, които никога няма да бъдат заменени от AI, са всички, които изискват съпричастност, защото изкуственият интелект няма емоционална интелигентност. Това не означава, че AI не може да се използва, например, в обучението.

“Изкуственият интелект е в състояние да обясни всяка тема по достъпен начин, като вземе предвид нивото на знания на конкретен ученик, да избере наличните примери и дори да вземе предвид настроението на ученика. Никой изкуствен интелект обаче не може да утеши уплашен първокласник, да сподели с децата радостта от първите си победи, да ги научи да бъдат приятели и да се уважават. Следователно в педагогиката невронните мрежи ще станат отлични помощници – но те няма да заменят учителя”, обяснява експертът.

Той отбелязва, че изкуственият интелект също няма да може да замени психолози, социални работници и други специалисти, които отговарят не само за физическия комфорт, но и за душевното състояние на своите подопечни.

“Друга област, в която ще бъде трудно за невронните мрежи да се конкурират с хората поради липса на съпричастност, са продажбите. Това, разбира се, не е за продавачите в супермаркетите – те скоро ще бъдат заменени от “роботи”. Но за да сме сигурни, че човекът, който е дошъл за въдицата, в крайна сметка ще си купи джип – само човек с познания по психология и добре развита емпатия може да го направи”, казва членът на журито на наградата Artful Intelligence 2023.

Същото важи и за юриспруденцията. Изкуственият интелект лесно ще изготви стандартни и дори не съвсем стандартни договори според зададените параметри. Но никога, поне в обозримо бъдеще, той няма да може да произнесе реч в съда, която да трогне не само журито, но и съдията.

“Изкуственият интелект е идеален изпълнител, но не и творец. Във всяка професионална област той ще стане отличен помощник, ще спаси човек от рутинни задачи и ще освободи време за творчество и ще даде възможност на всеки от нас да стане уникален по свой собствен начин”, категоричен е Волков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст