ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Матеев от ПП очаква процедурни хватки да забавят промените в ЗСВ

Парламент Милен Матеев

“Очаквам процедурни хватки за забавяне на разглеждането на промените в Закона за съдебната власт.”

Това обяви Милен Матеев – член на националния съвет на “Продължаваме промяната” и бивш председател на правната комисия в 48 Народното събрание от ПП в ефира на БНР.

По думите му парламентът трябва спешно да приеме законопроекта за НПК и за Закона за съдебната власт, внесен от служебния министър на правосъдието Крум Зарков, но именно с различни хватки Матеев очаква този процес да бъде забавен.

Матеев подчерта, че съдебната реформа е системен, не персонален въпрос. Ето защо целта не е нечия оставка, а бързо, качествено и справедливо правораздаване, което да се осъществява от независими магистрати, които да се ръководят само от върховенството на закона.

Според бившия депутат от “Продължаваме промяната” ГЕРБ се опитват да търгуват поста на председател на правната комисия срещу подкрепи или участия в правителството.

По думите му при коалиция с “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Бойко Борисов би отстрелял с един куршум – два заека. На първо място би загубил силна опозиция в лицето на ПП-ДБ, а на второ – би се легитимирал пред евро-атлантическите партньори на България като субект, приемлив в управлението. 

Матеев коментира решението на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков да се попитат всички органи на коалицията да кажат мнението си за срещата с ГЕРБ-СДС от 12 май, като нещо разбираемо.

“Всички трябва да се замислим кое е добре за развитието на България и кое би било трагично. Пред перспективата да ни управлява коалиция ГЕРБ – ДПС – БСП е нормално да сме разтревожени и да търсим алтернативи”, обясни Матеев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст