ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Гечев смята съюза между ГЕРБ и ПП-ДБ недобър за държавата

Румен Гечев

“Засега ГЕРБ прави отчаяни опити да създаде кабинет с подкрепа на ПП-ДБ. За нас от БСП, чисто егоистично партийно, е по-добре да сме в опозиция, но не е добре за държавата да се формира такъв съюз между първите две партии.”

Това коментира проф. Румен Гечев, народен представител  от „БСП за България” в ефира на NOVA News.

Той обясни, че от “БСП за България” имат сериозни притеснения, че такъв съюз може да тласне страната към участие във военни действия в Украйна, което би имало тежки икономически и геополитически последици за България.

По думите му ГЕРБ играят двойна и тройна игра. „Водят преговори ту с едните, ту с другите, някакъв план А, план Б, студио Xикс. В крайна сметка, те трябва да се определят и да кажат с кого искат да преговарят и какви цели искат да преследват”, посочи Гечев.

Той подчерта, че БСП няма да влиза в коалиция с ГЕРБ.

„Това е непреодолимо препятствие – ние нямаме никакво намерение  да влизаме в коалиция с ГЕРБ. Няма да подкрепяме правителство на ГЕРБ и няма да реализираме предизборната им програма”, категоричен бе депутатът от “БСП за България”.

Проф. Гечев поясни, че БСП би подкрепила всичко, което е полезно за страната, само и само да няма нови избори, защото конфигурацията след тях в парламента ще е същата.

„Ние не можем да замотаваме българския народ с 6-и,7-и и 8-и избори, тъй като ние вече в България ставаме един уникален случай в световната политическа практика”, подчерта народният представител от “БСП за България”.

Той припомни, че БСП е настоявала служебният кабинет да внесе бюджет за тази година, но не е била послушана.

„Има такъв момент, че служебният кабинет вече е изхарчил парите, които са влезли във фискалния резерв по линията на европейското субсидиране по определени програми. На изслушването в парламента това беше потвърдено от финансовия министър и тя самата каза, че няма пари след 10 юли и няма да има средства за социалните плащания”, изрази притеснение проф. Гечев и настоя да не се замразяват заплати и да продължат защитените от БСП социални придобивки.

Той подчерта, че в бюджета за следващата година трябва да се преразгледат капиталовите разходи.

”Трябва да се гарантират социалните и икономически интереси на средната българска класа, на българските производители, основно малки и средни. Трябва да бъдат защитени интересите и да се създадат условия и за  големите български фирми. Тъй като, за да се въртят добре по-малките колела, трябва да се въртят добре и големите”, обясни професорът.

По отношение на представените приоритети на кандидата за премиер Мария Габриел Румен Гечев ги сравни със списък от хубави мечти.

„Някои мечти в живота са реалистични, други не са. Това са реалистични мечти, при условие, че се реализират с конкретни механизми и инструменти. Иначе това са хубави пожелания, под които всеки би се подписал. Това са мечти, които може да ви напише всеки шестокласник – тревата да е зелена, финансите да са стабилни, българите да пеят от щастие, но дяволът е в детайлите”, изтъкна Гечев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст