ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Турция ще избират президент на балотаж

В Турция се очертава втори тур на президентските избори, след като нито един от двамата основни претенденти не успя да спечели над 50 процента от подадените вчера гласове, съобщава БТА.

При преброени 97% процента от бюлетините настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган води с 49.39% пред кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който е събрал 44.92 процента.

Изненада е, че в регионите, пострадали от земетресенията, над 70% от избирателите са дали подкрепата си за Ердоган.

Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия , който бе категоричен, че ще победи на втория тур, призова привържениците си да бъдат търпеливи. Той обвини Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, че се е намесила в преброяването и в съобщаването на резултатите от вота. Според опозицията управляващите бавели обявяването на пълните резултати от вота и публикували данните в такъв ред, че изкуствено подсилвали представянето на Ердоган.

Предварителните социологически проучвания прогнозираха много оспорвана надпревара между Ердоган и Кълъчдароглу, като даваха преднина на опозиционния кандидат. Ето защо президентът Реджеп Тайип Ердоган, след като се представи по-добре, отколкото му предричаха социолозите, изглеждаше уверен и настъпателен, докато поздравяваше привържениците си.

Очаква се Ердоган да има предимство на втория тур, тъй като неговият съюз се е представил на парламентарните избори по-добре от опозиционното обединение от шест партии.

Третият кандидат за президент – Синан Оган, получи 5.3% от гласовете. Неговата подкрепа за един от двамата кандидати на балотажа може да се окаже от ключово значение.

На балотажа, който ще се проведе на 28 май, турският народ ще реши не само кой ще ръководи страната членка на НАТО с население от 85 милиона души, но и дали Турция ще се насочи към по-светски и демократичен път.

Изборът на следващия турски президент е едно от най-важните политически решения в 100-годишната история на страната и ще отекне далеч извън границите на Турция, имайки предвид, че Ердоган е един от най-важните съюзници на руския президент Владимир Путин.

Критици на сегашния президент смятат, че ако Ердоган спечели отново, той ще управлява още по-автократично от досега. 

На парламентарните избори за Партията на справедливостта и развитието на Ердоган са гласували 37.86% от избирателите. За основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) са дали гласа си 22.62% от избирателите, за Партията на националистическото действие – 11.71% от избирателите, а за Добра партия – 9.81 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст