ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР в преговори с ЕК за нови 1260 щата за гранични полицаи

Иван Демерджиев

В момента се запълват 320 позиции за гранични полицаи, България преговаря с Европейската комисия (ЕК) за още 1260 щата, каза служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той бе в Елхово, където връчи на служители на Регионалната дирекция на „Гранична полиция“ в Елхово 100 нови пистолета „Валтер“ (Walther).

„Имаме разбиране, вярвам, че ще успеем да осигурим финансиране и за тези 1260. По този начин ще възстановим почти близо 2000 щата, съкратени в последните десет години в „Гранична полиция“, заяви Демерджиев.  Той  подчерта, че в момента страната ни се справя два пъти по-добре с мигрантския натиск спрямо миналата година, но той продължава да расте. Трябва да се вземат мерки за довършване на започнатото – по-добро техническо и кадрово обезпечаване за охрана на границата, допълни министърът. 

МВР-шефът разкри, че елементи от пистолетите „Валтер“ се произвеждат в България. Ако успеем, да осигурим по-голяма доставка за цялата българска полиция, както и да привлечем производителя от Германия да произвежда целия пистолет или повече елементи от него у нас“, заяви той.

Новите пистолети са по-добри от сегашните „Макаров“, които използват полицаите. През годините назад обаче не се е работило по превъоръжаване на полицията. Необходими са 17 000 нови пистолета, а сега са доставени 1100 за униформените в страната, каза още вътрешният министър. „Направете преценка, ако така бяха осигурявани от колегите преди мен, два-три пъти щяхме да сменим въоръжението“, каза Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че въоръжението за охрана на държавната граница с Турция е подсилено след убийството на граничния полицай през ноември миналата година. „В момента нарядите патрулират с дългоцевно оръжие, осигурихме и автомобили от други държавни структури и ведомства. Към момента сме подсигурили необходимото, за да могат те успешно да си изпълняват функциите. Това има значение за тяхната сигурност, а и респектира всеки, който се опитва да проникне на наша територия“, каза още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст