ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МИР отваря европейски ресурс от 200 млн. лв. за индустриални зони

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев се срещна с представители на”Абу Даби Портс Груп”.

„Министерството на иновациите и растежа (МИР) е ресорното министерство за връзка с международни инвеститори. Развиваме приоритетно диалога с Близкия Изток. Имахме успешни визити в Обединените арабски емирства, под егидата на президента Румен Радев, в Катар, Саудитска Арабия, Турция, Израел. Радвам се, че продължаваме активния диалог с вас по приоритетната ни ос – големи инфраструктурни проекти в дигитализацията и транспортната свързаност.“

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев днес (15 май) по време на среща с представители на “Абу Даби Портс Груп”, организирана от вицепремира по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. 

“Абу Даби Портс Груп” е най-големият оператор на мултифункционални пристанища в света. Корпорацията има водещи позиции и в управлението на икономически зони и процеси на дигитализация.

По време на срещата, министър Пулев подчерта, че България има значителен потенциал за инвестиции във високите технологии, изкуствения интелект и въглеродно неутралните индустриални зони. Ключови сегменти, които създават предпоставки за привличане на големи производства в страната ни.

Министърът изтъкна, че България е в Топ 3 на държавите с най-много и най-квалифицирани IT-специалисти на глава от населението и затова у нас се намира най-големия Институт за изкуствен интелект и компютърни науки (INSAIT) в Източна Европа.

„Нашият екип започна изпълнението на цялостна визия за индустриализация на България. Обособихме най-голямата в страната специализирана индустриална зона в сектор аутомотив и автомобилно оборудване, на 15 километра от сърцето на столицата и близо до квалифицирана работна ръка. Това е само първият етап от комплексната ни стратегия за ускоряване развитието на индустриалните зони“, добави Пулев.

По време на срещата стана ясно, че до дни Министерството на иновациите и растежа ще обяви отварянето на голям европейски ресурс – от над 200 млн. лв. – за подкрепа на индустриалните паркове и зони у нас. 

„Ще обособим цяла екосистема от икономически зони, които да отговарят на най-високите стандарти на инвеститорите както като качество на инфраструктура и свързаност, така и съгласно изискванията за „зелен преход“ и въглеродна неутралност“, обясни министър Пулев.

По думите му, в лицето на най-големия оператор на мултифункционални пристанища в света – “Абу Даби Портс Груп”, България е намерила още един стратегически партньор. 

„Вярваме, че това партньорство ще ни помогне в развитието на двата ни ключови приоритета – транспортната свързаност и дигитализацията“, добави в заключение министър Пулев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст