ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Омбудсманът настоява за информационна кампания за подмяната на топломерите с дистанционни

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министрите на енергетиката и на регионалното развитие Росен Христов и Иван Шишков, в която настоява за информационна кампания относно подмяната на топломерите с такива, които отчитат потреблението дистанционно. Повод за препоръката  са сигнали на битови клиенти, които показват тяхната недостатъчна информираност по темата.

От пресцентъра на омбудсмана припомнят, че Диана Ковачева е поискала държавата да подпомогне с евросредства около 572 хиляди домакинства, които до 1 януари 2027 г. са задължени да сменят топломерите си с такива, които отчитат дистанционно.

Ковачева подчертава, че това преоборудване е свързано със значителни финансови разходи и извънредни организационни усилия от тяхна страна, алармира, че са налице предпоставки за нарушаване на основни права на гражданите като правото на информация, индивидуален избор и качествена услуга.

Обобщава основните оплаквания на гражданите – получават предписания от топлинните счетоводители за ускорено поставяне на новите устройства преди изтичането на гаранционните срокове на старите. Хората са недоволни и от късите срокове за изпълнение на предписанията от счетоводителите, което не им позволява да потърсят и  намерят най-добрите за тях оферти за нови уреди. Освен това абонатите са затруднени в достъпа до информация за цени, гаранционни срокове, възможности за сервиз и друга важна за тях  потребителска информация, свързана с новите уреди. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст