ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ДПС са готови да управляват с ГЕРБ

Парламент ДПС Йордан Цонев Мустафа Карадайъ

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се срещна с представители на парламентарната група на ДПС. Габриел предложи да се помисли за експертно правителство с ясно очертан мандат, в което има не само общи приоритети, а и мерки. А лидерът на Движението Мустафа Карадайъ отново заяви, че е необходимо правителство, което да изведе страната от кризата. Той изтъкна, че приоритетите на ГЕРБ-СДС и ДПС се припокриват. И изрази готовност за участие в експертен кабинет на ГЕРБ. Карадайъ поздрави партията на Бойко Борисов за номинацията на министър-председател.

“За да решаваме проблемите на хората, ни трябват инвестиции. От 2007 година насам основните инвестиции идват от европейските средства. В момента България ужасно закъснява с оперативните програми, с Плана за възстановяване и устойчивост и със стратегическия план за земеделието. Грубо от около 60 млрд. лева, заделени в Брюксел за България от 2020 година, една стотинка не е усвоена целенасочено. Затова освен че различните министри трябва да са експерти в различните сфери, трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат кой къде се намира”, каза лидерът на Движението.

Според него предлаганият от Габриел срок за управление от една година ще е период за тест и оценка на свършеното от кабинета. А във връзка с експертността му отбеляза, че Движението разполага с експерти в “почти всички сфери”. “Така че ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителство, ще вземем своето отговорно поведение, с разум да решаваме и този проблем”, добави Карадайъ.

В лидерските разговори с партиите днес, освен кандидат-премиерът Мария Габриел, участват и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и председателят на СДС Румен Христов.

По-рано от ГЕРБ-СДС разговаряха с БСП, предстои и среща с представители на “Има такъв народ”.

Днес (15 май) в 15.00 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила след изборите – ГЕРБ-СДС. Номинираната за министът-председател Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

Преди ден стана ясно, че Габриел ще предложи експертно правителство с хоризонт една година. На срещата с ГЕРБ от левицата съобщиха, че ще проведат вътрешнопартийно допитване дали да подкрепят предложението. От “Продължаваме промяната – Демократична България” ще отговорят утре. Сутринта от ПП-ДБ обявиха, че няма да изпълнят искането на ГЕРБ да отговарят днес на предложението за подкрепа на техен кабинет с премиер Мария Габриел, защото предстои утре темата да бъде обсъдена от националните органи партиите в коалицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст