ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чрез иновации можем да сме конкурентоспособни на световния пазар

Всеки земеделец трябва да се довери на новите технологии в сектора, защото чрез иновации можем да бъдем конкурентоспособни на световния пазар. Това отбеляза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при официалното откриване на 15-то издание на специализираното изложение БАТА АГРО  2023.

Според аграрният заместник-министър, себестойността на продукцията ни означава умно управление, планиране и инвестиции в стопанствата. „Нужно е да се говори и за по-справедлива цена при продажбата на земеделската продукция, и по-лесна и бърза продажба“, допълни той. По думите му това означава, че е необходимо да се обърне внимание на качеството, по-високия добив и правилното съхранение.

През 2023 г. по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ до земеделските производители е предвидено да достигнат близо 500 млн. лева, с които ще имат възможност да закупят машини, препарати за растителна защита и торове. А това е възможността да бъдат постигнати целите за повишаване на добива като количество и качество.

Земеделският заместник-министър информира още, че има финансов ресурс от близо 400 млн. лева по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

До месец ще започне приемът по Плана за възстановяване и устойчивост. „В него също има близо 450 млн. лева по четири направления. Според заместник-министър Джиков, в служебния кабинет са се постарали да подготвят така приема, че да се улеснят максимално възможностите за кандидатстване, да се намали административната тежест, с което пък да се осигури възможност за договаряне на проектите до септември тази година.

В рамките на изложението, посетителите могат да се запознаят с продуктите на над 200 фирми и над 600 бранда.

Организатор е Българската асоциация на търговците на агротехника. Изложението се провежда на открито, което дава възможност да се видят демонстрация с техника и да се направи тест драйв. На БАТА АГРО се представят най-големите брандове за техника и иновации в технологиите с пълното портфолио от продукти и услуги за земеделието

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст